ΠολιτικήΑρχείο

Πως ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές και στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που βάζουμε σταυρό και στις Ευρωεκλογές, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη αλλά και το άγχος υποψηφίων για την εκλογή τους.

Οι πολίτες στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών μπορούν να «σταυρώσουν» έως και τέσσερις υποψηφίους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ποιον θεωρούν καταλληλότερο για ευρωβουλευτή.

Η πάλαι πότε λίστα των υποψηφίων καταργήθηκε, δεδομένου του ότι ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου, πλέον λαμβάνει μεγαλύτερη δράση, διαδραματίζοντας σοβαρότερο ρόλο στη λήψη μείζονων αποφάσεων που αφορούν τις Χώρες που εκπροσωπούν. Να αναφερθεί επίσης ότι η ψήφος των πολιτών της ΕΕ συνδέεται με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε  γίνεται σαφές ότι η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό. Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο του αναφέρει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Αντίστοιχα στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου διεξάγεται δεύτερος γύρος, δεν προβλέπεται σταυροδοσία, αλλά ο ψηφοφόρος διαλέγει απλά το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που προτιμά και το ρίχνει στην κάλπη, χωρίς σταυρό.

Η σειρά με την οποία θα σας ζητηθεί να ψηφίσετε είναι Ευρωεκλογές – Περιφερειακές – Δημοτικές.