Ο απόλυτος παραλογισμός στις φυλακές Ναυπλίου και Τίρυνθας
Η ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές. Οι έγκλειστοι στοιβάζονται σαν κοτόπουλα ενώ υπάρχουν κενές πτέρυγες λόγω υποστελέχωσης. Την στιγμή που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενημέρωναν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα του κλάδου και την αθλιότητα των φυλακών, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με ανακοίνωσή της επιβεβαίωνε όλη την αθλιότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι. Μετά την επίσκεψη μελών της Πρωτοβουλίας στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας και την κλειστή φυλακή Ναυπλίου, άμεση και καθαρή ήταν η διαπίστωση ότι ένα χάσμα χωρίζει τα δύο ιδρύματα.
«Στην αγροτική φυλακή Τίρυνθας με χωρητικότητα 300 κρατουμένων, οι κρατούμενοι είναι μόλις 138, ενώ η κλειστή φυλακή Ναυπλίου με την ίδια χωρητικότητα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων (622 κρατούμενοι), δείχνοντας ακριβώς ποια είναι η τιμωρητική και όχι σωφρονιστική πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Άδειες οι αγροτικές
Η Πρωτοβουλία συνεχίζει: «Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τη διαδικασία μεταγωγής κρατουμένων στην αγροτική φυλακή, αφού αφενός αρκετοί κρατούμενοι, ενώ έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, παραμένουν στις κλειστές φυλακές και αφετέρου αρκετές αιτήσεις τους για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές αργούν πολύ να εξεταστούν από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Μεταγωγών. Ενώ στην αγροτική φυλακή υπάρχει επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, εγκληματολόγοι, ιατροί, γεωπόνοι) στην κλειστή φυλακή δύο και μόνο κοινωνικοί λειτουργοί, χωρίς ψυχολόγο, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των κρατουμένων, αρκετοί από τους οποίους είναι τοξικοεξαρτημένοι. Χωρίς κανένα πρόγραμμα, είτε εκπαιδευτικό είτε θεραπευτικό, οι κρατούμενοι αυτοί είναι απλά “πεταμένοι” μέσα στη φυλακή. Μόνη μέριμνα τα ψυχοφάρμακα, που χορηγούνται με μεγάλη ευκολία. Αντιθέτως, στην αγροτική φυλακή, οι κρατούμενοι απασχολούνται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες παράγοντας ουσιαστικά την τροφή τους και προμηθεύοντας άλλες φυλακές με προϊόντα».
Ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Στη συνέχεια η Πρωτοβουλία θυμίζει τις καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα και τονίζει την αναγκαιότητα να αποποινικοποιηθούν αδικήματα, να εφαρμοστούν εναλλακτικές ποινές και να ενισχυθούν τα κίνητρα για μεταγωγές κρατουμένων ώστε να υπάρχει τουλάχιστον το στοιχείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κι αν το αρμόδιο υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη τις διαμαρτυρίες κρατουμένων, παραθέτουμε εδώ απόσπασμα από την τοποθέτηση στη Βουλή του Σ. Καρακίτσου, προέδρου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας:
«Για τη χωρητικότητα που αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις 9.886 θέσεις, εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας ως εργαζόμενοι γιατί σ’ αυτόν τον αριθμό που σας είπα συμπεριλαμβάνονται οι δύο άδειες πτέρυγες του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας – Σερρών, οι τρεις άδειες πτέρυγες του καταστήματος κράτησης Χανίων–Κρήτης, οι άδειες θέσεις στις αγροτικές φυλακές και στο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών του Ελαιώνα Θηβών.
»Εξαιτίας της υποστελέχωσης παραμένουν κενές οι πτέρυγες. Στο καινούργιο κατάστημα Χανίων, όπου αυτή τη στιγμή “κρατούνται” 330 κρατούμενοι, στοιβάζονται κυριολεκτικά 4 ή 5 στα κελιά, ενώ ακριβώς δίπλα τους υπάρχουν 3 κενές πτέρυγες. Νομίζω ότι αυτό είναι ενδεικτικό».
Στη συνέχεια δε οι σωφρονιστικοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση να ξεπουληθούν στο ΤΑΙΠΕΔ χάρη ιδιωτικών συμφερόντων οι λιγοστές εκτάσεις των φυλακών.
Η απάντηση αναμένεται πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αν δεν θέλει να δεσμευτεί απέναντι στους κρατούμενους, μπορεί να το κάνει τουλάχιστον στους εργαζόμενους που υπάγονται στο συγκεκριμένο αυτό υπουργείο.
Της Αντας Ψαρρά