ΚοινωνίαΑρχείο

Οι Σαμαρίτες Ναυπλίου στην άσκηση “EU PROMETHEUS 2014”

Το περιφερειακό τμήμα Σαμαρειτών Ναυπλίου του ΕΕΣ συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ασκήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας / Άσκηση Πεδίου ’’EU PROMETHEUS 2014’’

Στις 1 – 3 Ιουνίου 2014 – πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Ασκήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας/Άσκηση Πεδίου ’’ EU PROMETHEUS 2014’’, με αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές και τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Είναι το τρίτο ιστορικά πρόγραμμα ασκήσεων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς ως Συντονιστής ήταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του ΕΕΣ όπου συμμετείχε με ιδιαίτερη περηφάνια στην εν λόγω άσκηση, παρέχοντας 138 εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα , καθώς και μόνιμο προσωπικό, οι οποίοι προσέφεραν μέσα, εξοπλισμό, εμπειρία και τεχνογνωσία στο Πρόγραμμα της άσκησης. 

Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετείχαν το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και ως Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, της Κύπρου και της Κροατίας. Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Λιθουανίας συμμετείχε ως σύμβουλος στο αντικείμενο της δημιουργίας και ανάπτυξης Κοινών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνεται ότι η συνεργασία όλων των φορέων που δούλεψαν γι αυτή την άσκηση, έφεραν εις πέρας και με επιτυχία το πραγματικά δύσκολο εγχείρημα, της διακρατικής αντιμετώπισης καταστροφικών δασικών πυρκαγιών και βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Άνθρωποι που μιλάνε διαφορετική γλώσσα αλλά τους ένωσε η προσφορά για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Το περιφερειακό τμήμα Σαμαρειτών Ναυπλίου του ΕΕΣ δεν θα μπορούσε να λείπει από την άσκηση και συμμετείχε με πέντε (5) εθελοντές. Η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν σπουδαία τόσο από την συνεργασία με τις ομάδες του εξωτερικού (Κύπρο, Ιταλία και Κροατία) όσο και από την συνεργασία με των Τομέα Σαμαρειτών και τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπό τη μουσική συνοδεία της ορχήστρας του Πυροσβεστικού Σώματος και σε κλίμα γιορτής μεταξύ των ομάδων όλων των χωρών. 

Γενικό Σενάριο της Άσκησης

‘’Το γενικό σενάριο του προγράμματος ασκήσεων περιλαμβάνει μια δασική πυρκαγιά εκτεταμένων διαστάσεων και μεγάλης διάρκειας, η οποία απειλεί κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Συνέπεια της πυρκαγιάς εκδηλώνεται έκρηξη σε βιομηχανική εγκατάσταση υψηλής επικινδυνότητας, η οποία δημιουργεί την ανάγκη ενέργειας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Με βάση το σενάριο, η καταστροφή ξεπερνά τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα να ζητούνται ενισχύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.’’

Περισσότερε πληροφορίες για την άσκηση: www.samarites.gr