ΠολιτισμόςΑρχείο

Ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για τα φετινά Μιαούλεια στην Ύδρα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 18 Ιουνίου ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για τα «Μιαούλεια 2014» στην Ύδρα που αναμένεται να κορυφωθούν στις 29 Ιουνίου. Τους φετινούς εορτασμούς θα λαμπρύνει με την παρουσία της η Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που η ιστορική επίσκεψή του στο νησί μας, συμπίπτει με την λαμπρότερη γιορτή της Ύδρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμάται η επέτειος του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη αλλά τιμώνται επίσης οι Ναυμάχοι του νησιού που ξεκίνησαν την Απελευθερωτική Επανάσταση από τον Οθωμανικό ζυγό. Με ένα πλήθος εκδηλώσεων – συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, επίδειξη πολεμικών τεχνών, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.α. – θα τιμηθεί η μνήμη του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και όσων (πλοιάρχων και ναυτών), που πήραν μέρος στο Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την ιστορική και την φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την καθιερωμένη πυρπόληση της οθωμανικής φρεγάδας στον προλιμένα της Ύδρας. Το κεντρικό μέρος των εορτασμών των «Μιαουλείων» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουνίου, περιλαμβάνει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου Ύδρας χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας και την έπαρση της σημαίας στο Κάστρο του Κάβου. 
 

Ακολουθεί η μεταφορά της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας στο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας και στη συνέχεια τελείτε Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη στο Κάστρο του Κάβου.

Το μεσημέρι οι Επίσημοι μεταβαίνουν στον προβλήτα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και ακολουθεί ρίψη στεφάνου στη θάλασσα προς τιμή των Ναυμάχων του 1821, χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.