ΠολιτισμόςΑρχείο

Τί αλλάζει στο Κάστρο του Άργους

Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, αν κάποιος θελήσει να μελετήσει την ιστορία των ελληνικών οχυρών, θα πρέπει να επισπευτεί το κάστρο του Άργους, αντί να τρέχει από κάστρο σε κάστρο ανάλογα με τον χρόνο οχύρωσης. Το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Και το εσωτερικό τείχος σε ορισμένα σημεία αποτελείται από ογκόλιθους τα κυκλώπειων τειχών του. Τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. οι Αργείοι επισκεύασαν και συμπλήρωσαν το τείχος, ακολουθώντας τα παλαιότερα ίχνη.  Σε υψόμετρο 287 μέτρων, στα δυτικά της πόλης η ακρόπολης Λάρισα είναι κηρυγμένο βυζαντινό μνημείο από το 1922. Ελέγχει τις εισόδους στην Αργολίδα από δυτικά, ανατολικά και βόρεια, αφήνοντας τον Νότο, την Θάλασσα στον έλεγχο της Ακροναυπλίας.  Εγκαταλειμμένο χρόνια και με προχειροδουλειές επί χούντας που το έθεσαν σε κίνδυνο, το Κάστρο Λάρισα του Άργους αποκαθίσταται και αναδεικνύεται εδώ και ένα χρόνο με την επίβλεψη της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 945.000 ευρώ και προβλέπει επεμβάσεις που στοχεύουν στην προσωρινή λειτουργία του ως ανοιχτού και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, με όλες τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και οργάνωσης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η οριστική στερέωση και αποκατάστασή του.

Μεταξύ των εργασιών είναι και η αποχωμάτωση σε όλες τις εκτάσεις που σταδιακά ‘μπαζώθηκαν’ κατά τη διάρκεια των παλιών ανασκαφών. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται εξωτερικά της ακρόπολης, εκεί όπου σήμερα έχουν σχηματιστεί ‘λόφοι’. Αυτό γίνεται εμφανές στις γενικές φωτογραφίες του κάστρου πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

 

Ο περίπατος στο Κάστρο θα περιλαμβάνει μια βασική διαδρομή περιήγησης, που θα διευθετηθεί με βάση τη σχετική ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, ενώ τα μονοπάτια που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό του θα τροποποιηθούν και θα συμπληρωθούν όπου είναι αναγκαίο. Η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα μεταφερθεί στο νότιο τμήμα του εσωτερικού περιβόλου, στη θέση του προμαχώνα, ενώ η πρόσβαση -που σήμερα είναι πολύ δύσκολη- θα διαμορφωθεί με λιθόστρωτο μονοπάτι.

 

Η Είσοδος στον εξωτερικό περίβολο θα γίνεται απ την πύλη, εσωτερικά του προμαχώνα του κάστρου, που είχε χτιστεί και σφραγιστεί επί χούντας. (φωτό 6,7)

Η μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενη είσοδος θα κλειστεί αφού αποτελεί άνοιγμα των τειχών και όχι είσοδο μετά από κανονιοβολισμό. (9,10)

(Το Κάστρο έχει αλλάξει πολλές φορές είσοδο, υπάρχει μία ακόμα, κάτω και αριστερά από την είσοδο του εσωτερικού τείχους, ακόμα έναν εξωτερικό περίβολο κλπ)