ΟικονομίαΑρχείο

Έχουμε τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη

Στη λίστα των πιο ασφαλών φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται τα ελληνικά σε ότι αφορά τις υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), στο 1ο εξάμηνο του 2014.

Το σύστημα ανακοίνωσε συνολικά κοινοποιήσεις, από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, εισόδους από τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτική διακίνηση εντός της ΕΕ. Μεταξύ αυτών των αναφορών, μόνο μία αφορά την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε: «Τα περισσότερα κρούσματα για το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών κατά την υπό εξέταση περίοδο είχε η Τουρκία, με 38 περιστατικά (εκ των οποίων 34 σε πιπεριές) με δεύτερη την Αίγυπτο με 16. Στην τρίτη θέση, με 12, βρίσκονται χώρες όπως η Ινδία, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Νιγηρία. Η Ισπανία έχει αναφερθεί με πέντε περιπτώσεις, η Ολλανδία και το Μαρόκο, με πέντε και τέσσερις αντίστοιχα».

«Κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2014, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές,(RASFF) ανακοίνωσε συνολικά 182 κοινοποιήσεις από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβάσεων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά , εισόδων από τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτική διακίνηση εντός της ΕΕ, .

Τα περισσότερα κρούσματα για το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών κατά την υπό εξέταση περίοδο είχε η Τουρκία, με 38 περιστατικά, ( εκ των οποίων 34  σε πιπεριές) με δεύτερη την Αίγυπτο 16, στην τρίτη θέση με 12 , χώρες όπως η Ινδία, Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νιγηρία.

Η Ισπανία έχει αναφερθεί με 5 περιπτώσεις, η Ολλανδία και το Μαρόκο, επίσης, με 5 και 4 περιπτώσεις.

Η χώρα που έχει κάνει τις περισσότερες ανακοινώσεις αυτούς τους έξι μήνες ήταν η Βουλγαρία (35), ακολουθούμενη από την Ιταλία (21) Ολλανδία (19) Ηνωμένο Βασίλειο (19) και τη Γαλλία και άλλες (18), οι οποίες ανέφεραν  περιστατικά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν σε εισαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Συνολικές χώρες
Ο συνολικός αριθμός των χωρών που είχαν περιστατικά σε πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ είναι οι εξής: Αλβανία (1), Γερμανία (1), Αργεντινή (2), το Βέλγιο (3) Βραζιλία (1) Καμπότζη (7 ), Κίνα (6), την Αίγυπτο (16), Ισπανία (5) ΗΠΑ (2) Αιθιοπία (3) Γαλλία (3) Ελλάδα (1), Κάτω Χώρες (5), Ονδούρα (2), την Ουγγαρία ( 1) Ινδία (12), Ιταλία (2) Ιορδανία (1), Κένυα (8) Μαλαισία (1) Μαρόκο (4) Μολδαβία (1) Ναμίμπια (1), Νιγηρία (12), το Πακιστάν ( 2) Περού (9) Πολωνία (1) Τσεχία (1) Δομινικανή Δημοκρατία (12), τη Σρι Λάνκα (3), Νότια Αφρική (3), Ταϊλάνδη (6), Τυνησία (2) Τουρκία (38 ) και το Βιετνάμ (4).

«Τα ελληνικά προϊόντα κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις από απόψεως καθαρότητας σε υπολείμματα. Η Ελλάδα, για ένα ακόμη εξάμηνο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., είναι μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών, στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το γνωρίζουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι καταναλωτές και οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής από τους τους Έλληνες παραγωγούς» υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονάκης.