ΆρθροΑρχείο

Τράπεζα θεμάτων: Η τραγική επιβεβαίωση της πολιτικής ανικανότητας

Έχουμε ένα δεδομένο, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Στη φετινή Α’ Λυκείου , κατά τον μέσο όρο των σχολείων, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μετεξεταστέων. Προφανώς, τα παιδιά αυτά ούτε χειρότερα, ούτε καλύτερα ήσαν από τους μαθητές των προηγούμενων ετών. Ούτε άλλαξαν οι καθηγητές τους. Άλλαξε η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Άρα κάποιοι που θα έπρεπε να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα θα ήταν ο τ. Υπουργός και ο τ. Υφυπουργός και τα μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ως δημόσια πρόσωπα, οι κ.κ. Αρβανιτόπουλος και Κεδίκογλου , θα έπρεπε να ενημερώσουν την κοινωνία. Μέχρις στιγμής σιωπούν. Κρύβονται από ντροπή. Για να κάνει τη «μεταρρύθμιση» αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, συμβουλεύτηκε κάποιους «ειδικούς».  Ούτε αυτοί φάνηκαν κάπου, για να δικαιολογήσουν το έργο τους. (Παρ’ όλο που είναι οι μόνοι κερδισμένοι , γιατί εξοικονόμησαν 850.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη … δουλειά τους).

Τα θέματα της Παιδείας θα έπρεπε να είναι μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο τίτλος «Εθνικής» Παιδείας στην επιγραφή του Υπουργείου σήμαινε ακριβώς αυτό. Ότι έχουμε ως Έθνος μια ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι φέρνουν τα θέματα αυτά στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε μια «μεταρρύθμιση». Δεν πρωτοτύπησε. Αυτά τα οποία ψήφισε, δεν τα είχε υποσχεθεί. Δεν υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα. Ο λαός ούτε καν ρωτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε… Είδε απλώς τα παιδιά του να γίνονται πειραματόζωα.

Για να δούμε ,όμως,  που οφειλόταν η «αποτυχία»:

1) Αυξήθηκε η εξεταστέα ύλη κατά 30% (!!!). Και να πως :  Μέχρι τώρα η εξεταστέα ύλη οριζόταν στα 2/3 της διδαχθείσης. Ξαφνικά, λίγο πριν τις εξετάσεις μάθαμε ότι αυτό καταργείται και τα παιδιά θα εξεταστούν γραπτά στο σύνολο της διδαχθείσας ύλης. Γιατί; Αυξήθηκαν μήπως οι ώρες διδασκαλίας;

2) Εξαιρέθηκαν από την Τράπεζα των θεμάτων τα «σχολικά βιβλία». Δηλαδή, όλον τον χρόνο τα παιδιά προγραμμάτιζαν τη μελέτη τους με βάση κάποια βιβλία, που το ίδιο το σχολείο τους είχε δώσει. Με βάση αυτά παρέδιδαν το μάθημα οι καθηγητές  τους. Φέτος, στο παρά πέντε των εξετάσεων έμαθαν πως θα εξεταστούν σε θέματα διαφορετικά.

3) Καταργήθηκε  ο «αλγόριθμος» προαγωγής. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια στα Λύκεια η προαγωγή γινόταν με τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων. Με στόχο να βοηθηθούν τα παιδιά που έχουν μια ιδιαίτερα κλήση στα θετικά (ή στα θεωρητικά) μαθήματα και υστερούν αντίστοιχα  στα άλλα. Ξαφνικά, αυτό άλλαξε. Χωρίς κανένα επιχείρημα.

Η αποτυχία έγινε. Να δούμε τώρα τι  αναμένουμε:

1) Ας υποθέσουμε ότι οι εξετάσεις των μετεξαταστέων τον Σεπτέμβριο γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Η πιθανή συνέπεια θα είναι η μείωση κατά 15% των μαθητών του χρόνου στη Β’ Λυκείου. Από τη μια μεριά φορτώνουμε οικογενειακά δράματα, από την άλλη πετυχαίνουμε μείωση θέσεων εργασίας…

2) Ας  κάνουμε και μια άλλη υπόθεση. Του χρόνου, στην Α’ και στη Β’ Λυκείου  ισχύει η Τράπεζα Θεμάτων. Ανοίχτε από περιέργεια το exams-repo.gr , δηλ. την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων, και μετρήστε τα θέματα ανά μάθημα. Στη συνέχεια διαιρέστε τον αριθμό αυτό με το 56. Δηλαδή με τον μέσο όρο ωρών διδασκαλίας ενός δίωρου μαθήματος. Θα δείτε ότι σε κάθε ώρα διδασκαλίας αντιστοιχούν 6 θέματα, δηλαδή 36 θέματα για κατ’ οίκον εργασία. Πράγμα πολύ απλά σημαίνει ότι κάθε μέρα, όλο το χρόνο, ο μαθητής θα πρέπει να πηγαίνει 7 ώρες σχολείο και να απασχολείται σπίτι άλλες 7 (!!!!), χωρίς Φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.  Δηλαδή, να εργάζεται 14 ώρες την ημέρα.(!!!!) συνεχώς επί τρία χρόνια. Δεν υπάρχει παιδαγωγική θεωρία που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

3) Ας κάνουμε και την τρίτη υπόθεση. Ένας μαθητής ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές τις απαιτήσεις. Τελειώνει το Λύκειο με καλό μέσο όρο. Θα δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις με το νέο σύστημα. Εκεί θα απαιτηθεί να έχει εξαιρετική επίδοση σε τέσσερα μόνο μαθήματα (τρία της κατεύθυνσης και έκθεση). Είναι μάλλον απίθανο να έχει κάνει προετοιμασία ανάλογη των υποψηφίων του τωρινού συστήματος. Δεν θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο. Το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε μείωση μέσου όρου . Πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει και προσαρμογή απολυτηρίου. Δηλαδή, τρία χρόνια υπερπροσπάθειας πετάγονται.

Οι προοπτικές, λοιπόν, δεν είναι οι καλύτερες. Από την άλλη, πρέπει να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει μια κρίση που δημιούργησαν οι προκάτοχοί της. Αν πετύχει, τότε θα έχει λαμπρό πολιτικό μέλλον. Αν αποτύχει, τότε δε θα μείνει απλώς μετεξεταστέα , αλλά θα απορριφθεί.
 
Του Τόλη Κοΐνη , Μαθηματικού.