ΠολιτισμόςΑρχείο

Μία διαφορετική εκδοχή του Τσιτσάνη στη Μικρή Επίδαυρο

Ο συνθέτης,ερμηνευτής και στιχουργός Vassilikos παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου τη δική του εκδοχή σε «αθάνατα» λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη-Συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Δήμητρα Γαλάνη.

«Κατά την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκα και τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μού ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη “συννεφιά” της κατοχής και την απελπισία που μας έδερνε όλους» είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης για το πώς εμπνεύστηκε την χιλιοτραγουδισμένη «Συννεφιασμένη Κυριακή». 

Η μελωδία ήχησε στα αυτιά του Τσιτσάνη, τα Χριστούγεννα του 1943, όταν γυρίζοντας στο σπίτι του, είδε το αίμα κάποιου σκοτωμένου παλικαριού πάνω στο χιόνι. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τελικά στην Αθήνα, το 1948. Πέντε χρόνια έκανε ο συνθέτης για το ολοκληρώσει. Ο ίδιος είχε πει χρόνια αργότερα: «Την πιο μεγάλη κούραση και στενοχώρια μού έδωσε η “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Δεν μπορούσα να βρω μια επαναληπτική λέξη τρισύλλαβο». 

Πάνω σε αυτό το τραγούδι, στήριξε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Sunday, cloudy Sunday» ο Vassilikos που παρουσιάζει τη δική του έκδοχη σε «αθάνατα» λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. «Εχω πει πολλές φορές ότι η “Συννεφιασμένη Κυριακή” θα έπρεπε να είναι ο Εθνικός Υμνος της χώρας» είπε ο Vassilikos στο Βήμα για το τραγούδι. Μετά από περίπου ένα χρόνο από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Vassilikos θα παρουσιάσει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουλίου ζωντανά- με τον δικό του τρόπο- δώδεκα τραγούδια του Τσιτσάνη όπως η «Συννεφιασμένη Κυριακή», της «Γερακίνας Γιος» και οι «Ακρογιαλιές Δειλινά». Στην μουσική παράσταση συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 11&12 Ιουλίου
Μουσικοί: Βασίλης Τριαντα-φυλλόπουλος (πλήκτρα), Πέτρος Βουδούρης (πλήκτρα), Νίκος Μαυρίδης (βιολί, βιόλα), Ιάσονας Ζούμπος (ντραμς, κρουστά)

Tιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15€, 10€ (φοιτητικό),ανεργίας, ΑμεΑ: 5€.