ΚοινωνίαΑρχείο

Γιατί το ΚΤΕΛ σνομπάρει τα Δίδυμα;

Η απόφαση του ΚΤΕΛ Αργολίδας να παρακάμψει τα Δίδυμα από τα δρομολόγια του, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του ιστορικού χωριού, το οποίο φθάνει τους 1200 κατοίκους. Η τροποποίηση δρομολογίων είχε εξαγγελθεί από την 1 Μαϊου 2014 και ήταν γνωστή στους κατοίκους, ωστόσο για προεκλογικούς λόγους δεν εφαρμόστηκε. 

Με το πρόσχημα της δυσχερούς διέλευσης των λεωφορείων μέσα από τα Δίδυμα, το ΚΤΕΛ επαναφέρει και εφαρμόζει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν περιλαμβάνεται διέλευση λεωφορείου από τα Δίδυμα, αλλά από τη ΝΕΑ περιφερειακή οδό για τα κύρια δρομολόγια προς Αθήνα και Ναύπλιο, παρακάμπτοντας έτσι το χωριό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο επιβάτης με προορισμό τα Δίδυμα θα πρέπει να αποβιβασθεί στο Σταυρό ή στην αρχή της παράκαμψης, και από εκεί και πέρα να βρει μόνος του τρόπο να φθάσει στα Δίδυμα. Μιλάμε για μία απόσταση περί τα 5 χιλιόμετρα, και αν κάποιος ηλικιωμένος ή ασθενής δεν έχει να δώσει για ταξί, ή κάποιον δικό του για να έρθει να τον παραλάβει, είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτή την απόσταση με τα πόδια, μέσα στον καύσωνα καλοκαιριάτικα και μες στο κρύο χειμωνιάτικα. Αντίστροφα το ίδιο ισχύει και για τον επιβάτη που θέλει να επιβιβαστεί.

Προχθές (Τετάρτη 30 Ιουλίου) αρκετές δεκάδες Διδυμιώτες βγήκαν στον Σταυρό και απαίτησαν από το δρομολόγιο των 17:30 να περάσει από το χωριό και να επιβιβάσει από εκεί 5 επιβάτες που περίμεναν. Μαζί τους ο πρόεδρος και αρκετοί σύμβουλοι, νυν και τέως, ερχόμενοι και απερχόμενοι. Ο οδηγός αρνήθηκε να αλλάξει το δρομολόγιο και αυτό άναψε τα αίματα.

Στο σημείο βρισκόταν μικρή αστυνομική δύναμη η οποία αργότερα ενισχύθηκε, ενώ η εκτίμηση των παρευρισκομένων ήταν ότι ετοιμάζονται συλλήψεις για “παρακώλυση συγκοινωνιών και ομηρία επιβατών’! Συλλήψεις τελικά δεν έγιναν και το δρομολόγιο συνέχισε κανονικά.

Έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, κανονίστηκε τη Δευτέρα να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πλευρό των κατοίκων στέκονται και οι τοπικοί άρχοντες με τον Γιάννη Γεωργόπουλο να αναφέρει τα εξής:

Δεδομένου ότι οι επιβάτες οι οποίοι χρησιμοποιούν τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας ανήκουν, κυρίως, σε κοινωνικές ομάδες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, αποκλείονται και περιθωριοποιούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Πριν η κατάσταση αυτή παγιοποιηθεί πρέπει να εξεταστεί:

  • Η νομιμότητα της απόφασης των ΚΤΕΛ Αργολίδας.
  • Η καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων συγκοινωνιών. 
  • Η επικινδυνότητα της επιβίβασης – αποβίβασης στην νέα περιφερειακή οδό.
  • Η μεγάλη απόσταση από τη νέα περιφερειακή οδό.
  • Οι καιρικές συνθήκες. 
  • Η απουσία προκαθορισμένης στάσης με προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας των επιβατών. 

 
Η πρόχειρη και με δυσμενείς επιπτώσεις για ένα ολόκληρο χωριό απόφαση των ΚΤΕΛ Αργολίδας, πρέπει να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. 

Η Δημοτική παράταξη “Δυνατή Ερμιονίδα” προτείνει:

  • Να οριστεί επίσημη στάση των ΚΤΕΛ στο χώρο πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Διδύμων.
  • Να τοποθετηθούν πινακίδες απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης οχημάτων σε όλη τη διαδρομή διέλευσης των λεωφορείων των ΚΤΕΛ εντός των Διδύμων.
  • Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων. 
  • Όλα τα δρομολόγια να διέρχονται από τα Δίδυμα και να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό και τις υπηρεσίες μεταφοράς.
  • Να ενεργοποιηθούν οι κ. κ. Βουλευτές και Υπουργοί του Νομού Αργολίδας και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας και να ακυρώσουν την απόφαση τροποποίησης των δρομολογίων.” 

 
Από την άλλη πλευρά το ΚΤΕΛ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιβατικό ενδιαφέρον στα Δίδυμα, και ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν αγγαλιάσει τον θεσμό του ΚΤΕΛ όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το σύνολο των επιβατών εις βάρος ελαχίστων. Όπως προκύπτει επίσης από τον πίνακα δρομολογίων, υπάρχουν ακόμα κάποια δρομολόγια που περνάνε κανονικά μέσα από το χωριό Δίδυμα, εξυπηρετώντας μερίδα των κατοίκων του χωριού που επιθυμεί να ταξιδέψει με το ΚΤΕΛ. Συγκεκριμένα δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, το δρομολόγιο των 17:30 από Κρανίδι – Αθήνα, καθώς και το αντίστοιχο των 11:00 τα σαββατοκύριακα.

Απ’ ότι φαίνεται και σε αυτή τη περίπτωση η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…