ΚοινωνίαΑρχείο

Ακόμα ζητούν μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό…

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου που φοβούνται ότι θα χάσουν τα κοπάδια τους, καθώς στην σύσκεψη με το αρμόδιο Υπουργείο, δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Όπως ισχυρίζονται το Υπουργείο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχουν πρόθεση να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας αναφέρει:
“Μετά την σύσκεψη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αντιπροσωπία μας στην Αθήνα, φάνηκε ότι και μετά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Παρόλο τις αναφορές μας για άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού(ήδη υπάρχουν κρούσματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα) και για άμεση στήριξη και ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, η όλη συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη ταυτοποίησης του ιού που προκαλεί τη νόσο και τη δημιουργία εμβολίου που θα θεραπεύει τα ζώα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη σύσκεψη στο Υπουργείο ήταν παρόντες εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή που ήταν εξουσιοδοτημένη από την επιτροπή αγώνα των κτηνοτρόφων Πελοποννήσου, αποχώρισε από την σύσκεψη.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της Περιφέρειας όσο και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα δεν έκαναν ότι έπρεπε για ν’ αντιμετωπιστεί. Και ακόμη και τώρα που έχουμε εξάπλωση των κρουσμάτων και εκτός Πελοποννήσου, καθησυχάσουν κιόλας, σαν να μην έχει γίνει κάτι το σοβαρό.
 
Έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν ειδικά από Σεπτέμβρη που θα έχουμε αυξημένες υγρασίες πράγμα που ωφελεί κα την δράση του κουνουπιού.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η με αριθμό πρωτοκόλλου 258944/7-8-2008 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το “Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού”.

Στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την βαθιά αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στο ξεκλήρισμα, προστίθεται τώρα η αγωνία, για το αν και πότε θα χτυπήσει ο καταρροϊκός πυρετός το μαντρί μας.

Διαμορφώνεται πλέον μια οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στην Πελοπόννησο αλλά και στη υπόλοιπη χώρα με την ταχύτατη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που μαζί με τα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένες τιμές σε κρέας και γάλα για τον παραγωγό, πανάκριβες ζωοτροφές και εφόδια για τον κτηνοτρόφο, παντελή έλλειψη φροντίδας και υποδομών για την ποιμενική κτηνοτροφία από το κράτος κλπ.), κάνουν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.

Άμεσα ζητάμε:

  • Να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης για να προλάβουμε την επέκταση της ασθένειας και ταυτόχρονα να αποκτηθεί ακριβή εικόνα της έκτασης της ασθένειας. Αυτό σημαίνει άμεση κάλυψη του αναγκαίου αριθμού κτηνιάτρων και των δαπανών, να επισκεφτούν όλα τα κοπάδια στη Πελοπόννησο ώστε:

   1. Να κάνουν μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού και να πάρουν δείγματα για έλεγχο.
   2. Να εξετάσουν άμεσα και γρήγορα όλα τα δείγματα, που σημαίνει επάρκεια στα υλικά για να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα.
 

  • Να διατεθούν οι υποδομές των Δήμων και της Περιφέρειας, να προμηθευτούν τα περιφερειακά κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά για να δοθούν δωρεάν και να γίνουν σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους οι αναγκαίοι ψεκασμοί.
  • Να διατεθούν τώρα ζωοτροφές στα κοπάδια που είναι σε καραντίνα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τα ζώα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και να αποζημιωθούν ακόμα για το χαμένο εισόδημα τωρινό (μειωμένο γάλα κλπ.), αλλά και τυχόν μελλοντικό (πρόβλημα στην αναπαραγωγή κλπ.).
  • Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.
  • Να γίνει πλατιά ενημέρωση χωριό το χωριό για το πρόβλημα και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του.

 
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει και η δική μας η σειρά. Εμείς οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου δεν θα αφήσουμε αμαχητί να χάσουμε τα κοπάδια μας από την αδιαφορία αλλά και των οικονομικών επιλογών Υπουργείου και Περιφέρειας.”