ΚοινωνίαΑρχείο

Οι κτηνοτρόφοι προαναγγέλουν κινητοποιήσεις

Στα όρια τους έχουν φθάσει οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας που αντιδρούν στο πετσόκομα της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και στον ΕΝΦΙΑ για τα μαντριά και τις στάνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κυνηγητό για τα υποτίθεται εγγυημένα δάνεια της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας, οδηγούν τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας να καλέσει σε κινητοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τη μορφή που θα πάρουν αυτές.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ Π. Πεβερέτος αναφέρει: 
“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κυνηγητό των κτηνοτρόφων για τα εγγυημένα δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ σήμερα Πειραιώς τα οποία στέλνονται για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, τον ΕΝΦΙΑ που ενώ ο νόμος 4223/2013 εξαιρεί τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ως ειδικά κτήρια το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αυτό το χαράτσι αυθαίρετα στους συναδέλφους μας, ήρθε και η αφαίρεση 11 εκ. στεμ. βοσκοτόπων ως μη επιλέξιμα που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων που κατευθύνονται κυρίως στους κτηνοτρόφους όπως και στην ενιαία ενίσχυση του 2013 που ήδη έχουν εισπράξει κτηνοτρόφοι και αγρότες (37 εκ € ζητούνται να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα) και φυσικά δημιουργείται πρόβλημα και στην ενιαία ενίσχυση του 2014.

Για όλα τα παραπάνω ο ΣΕΚ έχει παρέμβει και έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε λύση έως σήμερα. 

Αγαπητοί συνάδελφοι δεν πάει άλλο.
Σας καλούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις που τη μορφή τους θα αποφασίσετε εσείς διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και μας πνίγουν. 

Ζητάμε
Να αποδοθεί άμεσα το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και αγρότες.
Να ανακληθούν άμεσα τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκαν παράνομα άδικα και αυθαίρετα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ( μαντριά – στάνες) 
Να ανακληθούν άμεσα από τη ΔΟΥ τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια των κτηνοτρόφων και να γίνει ρύθμιση σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΚ 

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το ΣΕΚ και τις αγροτικές οργανώσεις να προχωρήσει σε οριστική λύση του μεγάλου προβλήματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων. 

Συνάδελφοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι πολλά και μεγάλα και η μη επίλυσή τους από την Κυβέρνηση σπρώχνει πολλούς από εμάς να εγκαταλείψουμε το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου.

Ας αντιδράσουμε λοιπόν, ας αγωνιστούμε, ας διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας, ας παλέψουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και του κλάδου μας.”