ΚοινωνίαΑρχείο

Τώρα ποιος θα φροντίσει για τους άπορους του Ναυπλίου;

Καθόλου καλά τα νέα για περισσότερους από 150 άπορους που έβρισκαν τροφή και ρούχα στα συσσίτια και την ιματιοθήκη του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο, καθώς ο εφημέριος πατήρ Ελευθέριος Μίχος, εμφανώς συγκινημένος, ανήγγειλε σήμερα (17/9/2014) την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Ναού να αναστείλει την λειτουργία τους.

Ο λόγος για την αναστολή του συσσιτίου δεν είναι άλλος από το κτιριακό πρόβλημα, το οποίο υποχρέωνε τους οργανωτές του, να το παρέχουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, μέσα σε τροχόσπιτα, και με κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων από την αντικανονική φύλαξή τους σε χώρο με υψηλή ζέστη το καλοκαίρι, και μεγάλη υγρασία το χειμώνα. Ο εφημέριος είχε προειδοποιήσει εδώ κι’ ένα μήνα για την αναστολή του συσσιτίου, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί η κατασκευή νέου κτιρίου στο ΕΣΠΑ, κάτι που τελικά δεν συνέβη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος.

Πλέον τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης για τους απόρους που έπαιρναν καθημερινά εδώ και έξι χρόνια το “Γεύμα Αγάπης” από τον Ιερό Ναό. 

Οι δηλώσεις του εφημέριου π. Ελευθέριου Μίχου για το θέμα:
“Στην ενορία του Ιερού Ναού ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου, πριν έξι χρόνια δημιουργήσαμε το ¨Γεύμα αγάπης¨ για άπορους συνανθρώπους μας και στην συνέχεια την ¨Ιματιοθήκη της αγάπης¨. Το συσσίτιο σήμερα εξυπηρετεί 150 άτομα κάθε μέρα, ενώ η Ιματιοθήκη περίπου 500 άτομα τον μήνα. Ο αυξανόμενος, όμως, αριθμός των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη υποδομής σε κτίρια και εξοπλισμό, δεδομένου ότι το συσσίτιο λειτουργεί μέσα σε τροχόσπιτα, ενώ η Ιματιοθήκη σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Η λύση του ανωτέρω προβλήματος είναι η ενοποίηση όλων αυτών των κοινωνικών δομών σε ένα ενιαίο και λειτουργικό κτίριο.

Προκειμένου να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον, λόγω της αντικανονικής φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους, ζητήσαμε από τον Δήμο Ναυπλιέων την δημιουργία νέου κτιρίου σε χώρο του Ιερού Ναού, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Έχοντας την διαβεβαίωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι το έργο ανέγερσης κτιρίου για σίτιση απόρων θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013,με φορέα υλοποίησης τον Δήμο, συνεχίσαμε την λειτουργία του συσσιτίου μέσα στα τροχόσπιτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσβλέποντας στην άμεση υλοποίηση της διαβεβαίωσης. Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για τους λόγους αυτούς, το διοικητικό συμβούλιο του φιλοπτώχου ταμείου του Ιερού Ναού ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του συσσιτίου και της ιματιοθήκης, αρχομένης από σήμερα, έως ότου ενταχθεί η ανέγερση του κτιρίου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα μέλη του συμβουλίου, αδυνατούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας του συσσιτίου υπό τις παρούσες επικίνδυνες συνθήκες. Εάν βεβαίως, οποιοσδήποτε φορέας θεωρεί ως ιδανικές τις συνθήκες λειτουργίας του συσσιτίου, προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε την χρήση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, ώστε με αποκλειστική του ευθύνη να τις λειτουργήσει.

Τελειώνοντας, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, τις κυρίες του συμβουλίου του φιλοπτώχου ταμείου, τις εθελόντριες και τους εθελοντές, οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους χωρίς να λογαριάσουν κόπο και χρόνο, αλλά και όσους μας βοήθησαν δίνοντας τρόφιμα ή χρήματα.”

Τη θλίψη του για το θέμα εξέφρασε και ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος αναφέρει τα εξής:
“Η παύση της λειτουργίας του συσσιτίου της  ενορίας της Ευαγγελίστριας   μας προκαλεί μεγάλη θλίψη δεδομένου του ότι σε αυτό σιτίζονται καθημερινά περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

Το κοινωνικό έργο του συσσιτίου, και των ανθρώπων που το πλαισιώνουν με πρωτεργάτη τον ιερέα της ενορίας τον πατέρα Ελευθέριο Μίχο, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα στις προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί γρήγορα τρόπος να ξαναλειτουργήσει άμεσα το συσσίτιο. Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν και οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Η λύση είναι μονόδρομος και είναι  η πραγματοποίηση του έργου  από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της ανέγερση του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το συσσίτιο της ενορίας της Ευαγγελίστριας”.