ΟικονομίαΑρχείο

Τρέχουν να προλάβουν το Κτηματολόγιο και περιμένουν στις ουρές

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να προλάβουν τις δηλώσεις Κτηματογράφησης για πολλές περιοχές των δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι τώρα. Οι ουρές που δημιουργούνται καθημερινά στο γραφείο του Ναυπλίου είναι τεράστιες.

Η προθεσμία λήγει στις 7 Οκτωβρίου 2014 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 7 Ιανουαρίου 2015 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή την περίοδο εντάσσονται στο κτηματολόγιο οι περιοχές Μιδέας, Δαλαμανάρας, Ελληνικού, Ήρας, Ινάχου, Κουρτακίου, Λάλουκα, Ν.Ηραίου, Πυργέλλας, Αγίου Ανδριανού, Ανυφίου, Ασίνης, Δρεπάνου, Ηραίου, Λευκακίων, Νέας Τίρυνθας, Νέου Ροεινού, Πυργιώτικων και Τολού.

Η υποβολή δηλώσεων από όσους έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές γίνεται στο γραφείο κτηματογράφησης στο Ναύπλιο ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Όσοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την διαδικασία πρέπει να ξέρουν ότι χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά για να μην ταλαιπωρούνται:
α) φωτοαντίγραφο τίτλου β) φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού μεταγραφής, γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, δ) φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

Στην περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλετε διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κλπ).

Για να δηλωθεί το ακίνητο οι ιδιοκτήτες πρέπει να μπορούν να το εντοπίσουν πάνω στους χάρτες, κάτι που είναι σχετικά εύκολο για ακίνητα στα οποία υπάρχει οδός και αριθμός. Στις αγροτικές περιοχές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Για τον εντοπισμό αυτό, βοηθούν πολύ τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτουν συντεταγμένες. Οι ιδιοκτήτες πάντως πρέπει να ξέρουν ότι σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον α) το αναφέρει το συμβόλαιό ιδιοκτησίας, β) ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο, γ)  έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, δ) έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών».