ΆρθροΑρχείο

Μήπως αρχαία disco στην Αμφίπολη;

 

Είναι γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα μας είναι πάντα οξύ. Ακόμη κι όταν δεν έχουμε δυσεπίλυτα προβλήματα να λύσουμε. Είναι η ιδιοσυγκρασία μας τέτοια. Όλες οι κυβερνήσεις μας, μονοκομματικές ή –αναγκαστικά– συνεργατικές, διατείνονται ότι αντίπαλός τους δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά τα προβλήματα της χώρας και μοναδικό τους μέλημα η επίλυση των όποιων προβλημάτων και η ευδαιμονία του λαού. Δεν κόπτονται για την διατήρηση της εξουσίας, αλλά για την καλοπέρασή μας. Καλά, το πιστέψαμε κι αυτό!

 

Το άσχημο στην υπόθεση είναι ότι δεν είναι μόνο οι πολιτικοί μας έτσι, (αλήθεια, έχουμε πολιτικούς;) αλλά και όλοι μας, όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Δεν με πιστεύετε, έτσι δεν είναι; Για ρίχτε μια ματιά πάλι στον τίτλο αυτού του σημειώματος. Ξέρετε κανέναν, γνωστό, φίλο, συγγενή, σχετικό, άσχετο, ημιάσχετο ή και πανάσχετο ακόμη, που να μην έχει εκφέρει γνώμη για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Δε το συζήτησαν όλοι οι Έλληνες στα καφενεία, στις αγορές, στα σπίτια τους, στις ταβέρνες, στα λεωφορεία, παντού; Αφού είναι έτσι, καλύτερα να με πιστέψετε, αλλιώς κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε… εξωγήινοι, ή με εξωγήινη λογική, τουλάχιστον.

 

Βγαίνει ο καθένας και λέει τα δικά του, έτσι, χωρίς στοιχεία. Πετάει μια μπαρούφα και περιμένει να προχωρήσει η ανασκαφή και να… δικαιωθεί. Δεν είμαστε καλά! Κι αν ήταν μόνο οι άσχετοι, θα έλεγα ότι δικαιολογείται το πράμα, αλλά είναι και οι ειδικοί: αρχαιολόγοι, ανασκαφείς, ταφολόγοι, καθηγητές και λοιποί μπουρδολόγοι, που μας βομβαρδίζουν με του κόσμου τις βλακείες και μ’ έχουν ζαλίσει. Σημειωτέον ότι πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν περάσει ούτε απ’ τα… περίχωρα της Αμφίπολης. Από φωτογραφίες το είδαν το μνημείο, όπως εσείς κι εγώ. (Μην μου πείτε ότι πήγατε! Εγώ πάντως όχι. Η Αμφίπολις κείται μακράν). Αφού λοιπόν οι περισσότεροι, ειδικοί και μη, μόνο φωτογραφίες έχουμε δει, δικαιούμαι κι εγώ να πω την κοτσάνα μου. Ακούστε και θαυμάστε διπλωματική θέση που θα πάρω: «Στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, αν είναι ταφικό μνημείο, είναι θαμμένο κάποιο σημαίνον πρόσωπο!» (Αν μπορείτε, αρνηθείτε το αυτό! Τάφος με 500 μέτρα διάμετρο ποιανού θα ήταν; Κανενός διακονιάρη;) Επειδή όμως υπάρχει πιθανότητα να μην είναι καν τάφος, συμπεραίνω ότι θα ήταν κάτι άλλο». (Αν μπορείτε αρνηθείτε το κι αυτό! Δεν γίνεται. Για κάποιο σκοπό το έχτισαν. Σύμφωνοι;) Πώς είπατε; Τι άλλο; Δικαίωμα, να το σκεφτώ λιγάκι! Μπορεί να ήταν μια μεγάλη, κυκλική disco. Κάπου πρέπει να διασκέδαζαν και οι αρχαίοι νεολαίοι! Για αίθουσα συμποσίων, το αποκλείω, γιατί στα συμπόσια, εκτός των άλλων, (του σεξ, δηλαδή, γιατί κάπως έπρεπε να καθαρίζει το μυαλό, για τη συνέχεια,) επακολουθούσε συζήτηση και με 500 μέτρα απόσταση ανάμεσα σε εκ διαμέτρου αντίθετα ανάκλιντρα, άντε να ακούσει ο άλλος απέναντι τι λες, οπότε τζάμπα τα λες, γράψ’ τα σε CD-Rom καλύτερα, να τα βρουν και οι επερχόμενες γενιές.

 

Τώρα θα μου πείτε ότι σας γέμισα αλογόμυγες και δεν θα το αρνηθώ. Αυτός ήταν ο σκοπός μου άλλωστε, για να καταλάβετε καλύτερα πόσα φύκια για μεταξωτές κορδέλες μας ταΐζουν επαΐοντες και μη. Βγήκε και μια καθηγήτρια της κλασικής αρχαιολογίας, η Όλγα Παλαγγιά, (θα ήθελα να ήξερα τι διδάσκει στους φοιτητές της και σε πόσους ήταν γνωστή, μέχρι να αμολύσει τις γνώμες της για την Αμφίπολη. Χωρίς να έχει πάει λοιπόν στο μνημείο, χωρίς να έχει ενημερωθεί από αρχαιολόγους, που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή, με μόνη της ενημέρωση τις φωτογραφίες και τις φειδωλές ανακοινώσεις του ΥπΠο, (τι να πουν οι άνθρωποι; Δεν ξέρουν ακόμη,) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό και μας πληροφόρησε και για για τον νεκρό του τάφου: Ήταν λέει ένας Ρωμαίος στρατηγός, που σκοτώθηκε σε… δεν ξέρω κι εγώ σε ποια μάχη, εκεί κοντά, των Φιλίππων, αν θυμάμαι καλά. Ωραία, καταλήξαμε! Έκανε δε και μια επίθεση στην κ. Περιστέρη, την επικεφαλής των αρχαιολόγων που σκάβουν, για να αποκαλύψουν όλο το μνημείο και την κατηγόρησε ότι εξαρτάται απ’ την κυβέρνηση, κατήγγειλε πολιτική εκμετάλλευση της ανασκαφής και διάφορες άλλες μπουρδολογίες. Το από ποιους εξαρτάται η ίδια, το ποιοι θα είχαν συμφέρον να μειώσουν την αρχαιολογική ανακάλυψη δεν μας το είπε. Είπε μόνο ότι «αν είχε βρεθεί αλλού ο τάφος π.χ. στην Τεγέα δεν θα είχε δοθεί τόσο μεγάλη σημασία. Η Μακεδονία είναι μια ευαίσθητη περιοχή και για τον λόγο αυτό γίνεται όλη αυτή η φασαρία». Καλά, εμένα τουλάχιστον με έπεισε. Εσάς;

 

Εκείνο που δεν κατάλαβα απ’ τις δηλώσεις της Όλγας Παλαγγιά –όχι ότι κατάλαβα όλα τ’ άλλα, δεν είμαι μάγος για να τα καταλαβαίνω όλα– είναι το γιατί η Μακεδονία μας είναι ευαίσθητη περιοχή. Είναι ή δεν είναι η Αμφίπολις επί ελληνικού εδάφους; Είναι! Άρα έχουμε το δικαίωμα να ανακαλύψουμε ό,τι υπάρχει θαμμένο στα χώματά μας και αφήστε τους Σκοπιανούς, που φαίνεται να υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, να λένε τις μαλακίες τους. Τζάμπα είναι, δεν κοστίζει τίποτα. Ή μήπως τους πιστεύει κανείς, εκτός από κάτι «επιστήμονες», που βάζουν το χρήμα (που πληρώνουν οι βρωμοπόδαροι Σκοπιανοί) πάνω απ’ την επιστημονική γνώση και δεν εννοώ την Όλγα Παλαγγιά μ’ αυτό. Μπορεί να προσφέρθηκε εθελοντικώς να βοηθήσει να δικαιωθεί η άπελπις προσπάθεια των Σκοπιανών και οι θέσεις που έχει πάρει, κατά καιρούς, το ΚΚΕ. Βεβαίως μπορεί να κάνω και λάθος και η γυναίκα να είναι απλώς αδαής. Όλα παίζουν. Και αν κάνει λάθος και αποδειχτεί στο τέλος ότι μας γέμισε αλογόμυγες, την έχει την δικαιολογία έτοιμη: Δεν προσκλήθηκε να πάει στην ανασκαφή, να μορφώσει άποψη επί τόπου, άρα εδικαιούτο να μορφώσει προοδευτική, αντεθνική και φιλοσκοπιανή άποψη. Το έχω πει κι άλλες φορές: Η Ελλάδα απ’ τους προοδευτικούς της καταστρέφεται!

 

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της

 

Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά. Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Κάτι εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Και

Του Popeye bistro, Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπύρες.

 

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

 

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! Αυτό το τελευταίο σημαίνει (για όσους δεν μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,)  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν.