ΟικονομίαΑρχείο

Αποφασίζουν για το Master plan του λιμανιού του Ναυπλίου

Το λιμάνι του Ναυπλίου όπως οφείλει,  προχωρά στην εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου (MasterPlan), ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή της Μαρίνας.

Τα λιμάνια της Ελλάδας ως γνωστόν κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες. Σε διεθνούς ενδιαφέροντος, σε εθνικής σημασίας, σε μείζονος ενδιαφέροντος και σε τοπικής σημασίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει από περσι σε παραινέσεις, ώστε να εκπονηθούν ή επικαιροποιηθούν όπου ήδη είχαν εκπονηθεί προγραμματικά σχέδια, τα οποία θα προσδιορίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την λειτουργικότητα και ασφάλεια του λιμένα. 

Μετά την εκπόνηση του προγραμματικού σχεδίου κάθε λιμένα, θα πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη του δήμου στον οποίο υπάγεται το λιμάνι, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Την Πέμπτη 2/10/2014, έγινε σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης. Στην σύσκεψη αναπτύχθηκαν οι θέσεις του Δήμου Ναυπλιέων για τα θέματα του λιμανιού.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, όπως τόνισε ο κ. Κωστούρος είναι η άμεση έγκριση και εφαρμογή του master plan, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα προκύψουν   μετά την διαβούλευση και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων που θα διασφαλίζουν τον μικτό χαρακτήρα του λιμανιού (εμπορικό και επιβατικό – τουριστικό).

Ειδικότερα, στη συνάντηση  παρουσιάστηκε η κεντρική θέση του Δήμου σε σχέση με τον καθορισμό  χρήσεων της περιοχής του λιμανιού και της σύνδεσης του λιμανιού με την πόλη. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι  να παρουσιαστεί ένα σχέδιο αποδεκτό για τη λειτουργικότητα και την προστασία του φυσικού κάλλους του λιμανιού.