ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου αναζητούν τον μύθο τους

Με στόχο περίπου 100.000 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με τον …μύθο του τόπου τους, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ικαρίας διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, σημαίνοντας συναγερμό εκπαιδευτικής εκστρατείας για το σχολικό έτος 2014-15.

Ζητούμενο είναι η γνωριμία τους με τον Θησέα, τον Ιπποκράτη, τη Σαπφώ, τον Διγενή Ακρίτα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Σπύρο Λούη, τη Μαρία Κάλλας, τον Παπανικολάου, και τόσους άλλους που ξεπηδούν μέσα από την ιστορία μικρών ή μεγαλύτερων κοινωνιών για να φθάσουν στις μέρες μας να γίνουν θρύλοι.

Οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν, να «αναστήσουν» και να αποτυπώσουν προσωπικότητες από τον Ελλαδικό χώρο που ταυτίστηκαν με το παράδοξο, το ακατόρθωτο, το μεγαλειώδες, -άξιες θαυμασμού από γενιές και γενιές- στην ιστορία, τις τέχνες και τα γράμματα, τον αθλητισμό, την ιατρική, ακόμα και την εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ομάδες από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια της χώρας, αφού αποστείλουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθούν και θα επικρατήσει μία ομάδα

από κάθε Περιφερειακή Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά 13 εργασίες θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, όπου και τελικώς θα βραβευθεί μία.

Αφού οι ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια της χώρας αποστείλουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους στη διεύθυνση [email protected]  μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθούν και θα επικρατήσει μία ομάδα από κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά 13 εργασίες θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, όπου και τελικώς θα βραβευθεί μία.

Η επιβράβευση για τους μαθητές που θα διακριθούν είναι η φιλοξενία τους για τέσσερις μέρες  στο όμορφο νησί του Ικάρου. Στην υλοποίηση της ιδέας αυτής συνέβαλαν τα πολύ καλά αποτελέσματα αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος το 2008-2009 στα Γυμνάσια του Αιγαίου.