8ο Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών στην Τρίπολη
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιείται στην Τρίπολη το 8ο Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2014. Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το Συνέδριο αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Ερευνών Μεταλλικών Έργων (Ε.Ε.Μ.Ε.) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου. Το Συνέδριο γίνεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για όσους ασχολούνται με τις μεταλλικές κατασκευές, είτε ερευνητικά και εκπαιδευτικά είτε επαγγελματικά ως μελετητές και κατασκευαστές αντίστοιχων έργων.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Πελοπόννησο που το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας, στο φιλόξενο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως. Παρά το δυσμενές σημερινό περιβάλλον υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από παλαιούς και νέους μηχανικούς.
Συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Έλληνες ομιλητές με παρουσιάσεις που αφορούν ερευνητικές, επιστημονικές εργασίες και έργα που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 3 χρόνια. Πέντε προσκεκλημένοι ειδικοί επιστήμονες, μελετητές τεχνικών έργων και εταιρείες που παρουσιάζουν γενικότερα θέματα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή και στην Επιστημονική Επιτροπή για την πλούσια και σημαντική θεματολογία του Συνεδρίου, στο Περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου, στην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) Πελοποννήσου κα Τσιώλη Χαρίκλεια. Μια θεματολογία η οποία δεν περιορίζεται στο περιεχόμενο του γνωστικού αντικειμένου αλλά επεκτείνεται και σε αντίστοιχα άλλα αντικείμενα δημιουργώντας συμφυή θέματα. Το συνέδριο αυτό εντάσσεται στη δια βίου εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας την διαρκή ενημέρωση και την κατάρτιση των μηχανικών, με τελικό αποδέκτη τη βελτίωση ποιότητας των μελετών και κατασκευών.
Στόχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) αλλά και του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου είναι η διάχυση της γνώσης, η συντήρηση του υψηλού επιπέδου αυτής στον τεχνικό κόσμο με πολλαπλούς στόχους, κύριος εκ των οποίων είναι το σωστό οικονομικό κόστος των κατασκευών και η ανάπτυξη της χώρας. Η κατασκευή έργων υποδομής και τα διάφορα κατασκευαστικά προγράμματα, από δημόσιες επενδύσεις αλλά και από πάσης μορφής επενδύσεις, αποτελούν τον ουσιαστικό τρόπο για την αποφυγή της ύφεσης και την οικονομική ανάπτυξη.
Κάθε φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η πολιτική, υπάρχουν ιστορικές επιβεβαιώσεις για τα καλά αποτελέσματα εξόδου από τις αντίστοιχες κρίσεις, στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Διαπιστώνεται ακόμα μία φορά ο απαραίτητος ρόλος του μηχανικού για την ανόρθωση της χώρας. Η ευφυΐα και η καλή επιστημονική κατάρτιση του Έλληνα μηχανικού είναι τα εργαλεία για τη γρηγορότερη και με λιγότερα δεινά έξοδο από την κρίση. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έλληνα μηχανικού παρουσιάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας την υψηλή στάθμη και την επάρκεια για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μηχανικός, τόσο στην καθημερινότητα του όσο και στους ολοκληρωμένους σχεδιασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τελειώνοντας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου πρέπει να γίνουν εγκύκλιες γνώσεις για όλους τους μηχανικούς, το δε Συνέδριο των Μεταλλικών Κατασκευών να γίνει απαρχή νέων Συνεδρίων επί άλλων γνωστικών αντικειμένων στην πάντοτε φιλόξενη Περιφέρεια Πελοποννήσου.