ΠολιτικήΑρχείο

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: Ο Δήμος να αναλάβει το συσσίτιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή του Συσσιτίου της Ευαγγελίστριας, ζητώντας από τον Δήμο Ναυπλιέων να φροντίσει σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και εθελοντές της πόλης, για την σίτιση των 150 συμπολιτών μας που έπαψαν να σιτίζονται έπειτα από την διακοπή του συσσιτίου από την Ιερά Μονή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
“Η ξαφνική απόφαση του φιλόπτωχου ταμείου της Ευαγγελιστρίας να σταματήσει το συσσίτιο που διένειμε σε 150 άτομα, συσσίτιο που λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια και έχει δώσει μια απάντηση στη παντελή έλλειψη μέριμνας από πλευράς Δήμου και Κράτους- τους κατεξοχήν υπεύθυνους κατά τη γνώμη να οργανώσουν μια αξιοπρεπή δομή αλληλεγγύης- μας άφησε άφωνους.

Παρόλο που δε μπορούμε να παρέμβουμε, ούτε στην απόφαση του φιλόπτωχου ταμείου της Εκκλησίας, ούτε να υποδείξουμε πως θα διαχειριστεί την περιουσία της, η διακοπή του συσσιτίου μας βάζει σε σκέψεις, καθώς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η λειτουργία του συσσιτίου διεκόπη επειδή δεν εγκρίθηκε η ανέγερση κτιρίου που θα εξυπηρετούσε καλύτερα την λειτουργία σίτισης. Τα ερωτηματικά που αναδύονται είναι πολλά: γιατί τώρα η διακοπή του συσσιτίου; Γιατί δε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα κτίρια από το περιουσιολόγιο της συγκεκριμένης ενορίας; Γιατί έπαψε και η λειτουργία της ιματιοθήκης, αφού δε συνδέεται με το κτίριο σίτισης; Στα μάτια μας και με μεγάλη λύπη, τα 150 άτομα που έσωζαν καθημερινά την αξιοπρέπειά τους με την βοήθεια του συσσιτίου, γίνονται, χωρίς αιδώ, ένας μοχλός πίεσης και διεκδίκησης σε σχέση με ένα ιδιωτικό κτίριο. Γίνονται «αντικείμενα» αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Εκκλησία, Δήμο και Περιφέρεια, αφού πρώτα έγιναν «προϊόν» προεκλογικών υποσχέσεων.

Η τοπική οργάνωση Σύριζα Ναυπλίου δε θα σταματήσει να διεκδικεί την σύσταση μονάδων αλληλεγγύης με μέριμνα κρατική. Ο Δήμος και κατ’ επέκταση το  Κράτος, είναι αυτοί που πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες, να δημιουργήσουν δομές στήριξης και κάλυψης των άμεσων αναγκών των συνανθρώπων μας, που μαίνονται από τις επιπτώσεις τις κρίσης. Οι ιδιωτικές προσπάθειες είναι, κατά μας, αξιέπαινες αλλά δε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, με την ίδια αποτελεσματικότητα και χωρίς να κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, αυτή η δράση αλληλεγγύης να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Κονδύλια όπως το ΕΣΠΑ αλλά και ποσά από ανακατανομή άλλων πόρων, άμεσα και καίρια μπορούν να διοχετευθούν προς αυτή τη κατεύθυνση- άλλωστε στο ΕΣΠΑ έχει ζητηθεί να ενταχθεί και το κτίριο- επέκταση της Ευαγγελίστριας.

Θεωρούμε ότι χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ο Δήμος πρέπει να αναλαμβάνει υπό την αιγίδα του και με συνεργασία επαγγελματιών και εθελοντών της πόλης το συσσίτιο, ώστε άμεσα να σιτιστούν οι 150 αυτοί συμπολίτες μας.

Εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να επαναλειτουργήσει το συσσίτιο με δημόσιο δίκτυ ασφαλείας. Δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μόνο σε μια έγκριση ανέγερσης κτιρίου δημόσιου για την κάλυψη των αναγκών παρασκευής γευμάτων για τους μη έχοντες. Η πιθανή οικοδόμησή του θα πρέπει να γίνει με όρους που ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, χωρίς εκβιασμούς και κανόνες αλά καρτ αλληλεγγύης.”