ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Από τα τσιπουράδικα στην εγκατάλειψη της νεοκλασικής αγοράς Άργους

Ένα απ τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Πελοποννήσου, το κτήριο της αγοράς του Άργους αποτελεί όνειδος για την πόλη και τους διαχειριστές της. Η εγκατάλειψη είναι φανερή και οι όποιες προσπάθειες των δυο ουζερί να την ζωντανέψουν θα πέφτουν στο καινό αφού τα προβλήματα του κτηρίου δεν ξεπερνιούνται με ένα απλό «ασβέστωμα».
 
Κάθε δημοτική αρχή που ερχόταν, άρχιζε τις μεγαλοστομίες για την χρήση του κτηρίου: «Χρυσοχοΐα, παραδοσιακά καφέ, τσιπουράδικα» κι ότι κατέβαζε η κούτρα του καθ ενός. Η αλήθεια είναι –ως θα πρέπει να σεβαστούμε την ίδια την χρήση που προσφέρεται απ την διαρρύθμιση του κτηρίου, αλλά πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγης, αν γίνεται να «πατήσει» επί του ίδιου του κτηρίου, όπως γίνεται και σε παρόμοιες αγορές της Ευρώπης καθώς και στην τοποθέτηση γυάλινων θυρών ώστε να προστατεύεται ο εσωτερικός χώρος, τόσο απ τις καιρικές συνθήκες, όσο και απ τους ανθρώπους.
 
Δεν μπορεί να ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την διαμόρφωση της αγοράς και το νεοκλασικό «τύπου Τσίλερ» να είναι ένα χρέπι. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι εύκολη υπόθεση το κτίριο με τις καμάρες, αφού – και ευτυχώς απ την άλλη πλευρά- η παρουσία της αρχαιολογίας είναι πολύ έντονη προκειμένου να μην υπάρξουν αλλοιώσεις στην μορφή του διατηρητέου. Πάντως απ την μέχρι σήμερα κατάσταση του χώρου δεν έχει δικαιωθεί δυστυχώς κανένας.