ΠολιτισμόςΑρχείο

Η δράση του στρατηγού Βραχνού αναβιώνει στο Βουλευτικό

 Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ παρουσιάζουν στις 20 Οκτωβρίου 2014 το βιβλίο “Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41 και η δράση της Σιδηράς Μεραρχίας Λαρίσης”. Η ιστορική πολεμική δράση της  Σιδηράς Μεραρχίας Λαρίσης που έγραψε το έπος του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπό την Διοίκηση του Στρατηγού Βασιλείου Βραχνού. Η επιμέλεια του βιβλίου είναι του Βασίλειου Παπαδήμα και κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση θα ειναι ο Βουλευτής κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
 

Λίγα λόγια για το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Βραχνού
Ο Στρατηγός Βάσσος Βραχνός, Υφυπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Αργολίδας, «παιδί» του Ναυπλίου, έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως ο «Νικητής της Πίνδου» (1940), αλλά κυρίως ως ο ηγέτης του ελληνικού πολεμικού θριάμβου απέναντι στησφοδρή Εαρινή Ιταλική Αντεπίθεση (1941) που άλλαξε τον ρου του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό γιατί ο Χίτλερ που είχε ήδη σαρώσει όλη την Ευρώπη δεν υπολόγισε σωστά το εμπόδιο της Ελλάδας. Πίστευε πως θα ήμασταν εύκολη λεία για τους σύμμαχούς του Ιταλούς. Όταν διαπίστωσε πως επί ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν απόρθητη, έστρεψε την προσοχή του στη χώρα μας αναβάλλοντας την εισβολή στη Ρωσία. Δυστυχώς κατάφερε να πάρει την Ελλάδα, έχασε όμως πολύτιμο χρόνο. Αντί να εισβάλλει στη Ρωσία το καλοκαίρι όπως προγραμμάτιζε, έπεσε πάνω στον Ρωσικό Χειμώνα που πάγωσε για πάντα την τρομερή γερμανική στρατιωτική μηχανή. Ηταν η αρχή του τέλους του Β.Π.Π. 

 Το βιβλίο είναι μια ακριβής και ντοκουμενταρισμένη καταγραφή όσων συνέβησαν από την πρώτη μέρα που κυρήχθηκε ο πόλεμος, μέχρι και την απόκρουση της μεγάληςιταλικής εαρινής αντεπίθεσης «PRIMAVERA» (αυτά που στο σχολείο μαθαίναμε επιγραμματικά «πετάξαμε τους Ιταλούς στη θάλασσα»), γεγονότα στα οποία ο Στρατηγός Βραχνός ήταν πρωταγωνιστής.Είναι μια «αφήγηση» πολεμικών γεγονότων, πλαισιωμένη από στρατιωτικά έγγραφα, διαταγές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα μαχών, βιβλιογραφία τρίτων (πχ Αγγελος Τερζάκης) και αποδεικτικά των τιμών που έλαβε ο Στρατηγός από την ηγεσία της χώρας αλλά και το Δήμο Ναυπλίου.Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγετική και στρατηγική του ευφυία διδάσκεται σε πολλές στρατιωτικές σχολές στον κόσμο. Συγκαταλέγεται επάξια στους τελευταίους μεγάλους Έλληνες ήρωες. Και αδιαμφισβήτητα είναι ο τελευταίος μεγάλος ήρωας του Ναυπλίου.
 

Συγγραφέας (επιμελητής για την ακριβεια) του βιβλίου είναι ο πατέρας μου Βασίλειος Παπαδήμας Αντιστράτηγος Ε.Α. σύζυγος της μοναχοκόρης του Στρατηγού, Αγγελικής Βραχνού. Έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για τον πεθερό του και ήταν έργο ζωής γι αυτόν να συγκεντρώσει τις καταγραφές του Στρ Βραχνού και τα στοιχεία και να εκδώσει την ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία του ελληνοϊταλικού πολέμου. Δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας για να μπορέσει να παρουσιάσει όπως μόνο εκείνος θα μπορούσε το βιβλίο, τα γεγονότα, τη σημασία τους.

ΥΓ. Ο κύριος Γκιουλέκας όταν ήταν ακόμα δημοσιογράφος, ήρθε σε επαφή με την οικογένειά μας πριν από 15 χρόνια περίπου, για να μελετήσει τον Στρατηγό Βραχνό στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής. Έκανε μάλιστα κι ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην τηλεόραση της ΕΤ3. Μεσολάβησε επίσης μετά τον θάνατο του πατέρα μου για την έκδοση του βιβλίου και φρόντισε ώστε να υπάρχει θέση για τον Στρατηγό Βραχνό στο πολεμικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε ως ανταπόδωση είναι η θέση του κεντρικού ομιλητή στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε . 

Χριστόδουλος Παπαδήμας (εγγονός Στρ. Βραχνού)
Πολιτικός Επιστήμονας / Διεθνολόγος
Δημοσιογράφος / Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διαφήμισης
210 9428507 κιν 6937205576