ΠολιτικήΑρχείο

Σε Κρητική βεντέτα έμπλεξε ο Μανιάτης!

Κόκκινο πανί για τους Ρεθυμνιώτες είναι ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έγινε και πρωταγωνιστής σε κρητικές μαντινάδες! Αφορμή στάθηκε μία απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές της Λαμπινής και της Καλής Συκιάς, στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που προγραμματίζει η γαλλική εταιρεία EFD για την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Το έργο αυτό περιλαμβάνει 4 αιολικά πάρκα με 106 ανεμογεννήτριες.
 

Στους κατοίκους της περιοχής δεν άρεσε καθόλου η απόφαση και βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα οι Κρητικοί άνοιξαν βεντέτα με τον Γιάννη Μανιάτη, καθώς αυτός ήταν που έβαλε την υπογραφή του για την υλοποίηση της επένδυσης, που όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, θα αλλοιώσει το τοπίο και θα υποβαθμίσει το περιβάλλον, στερώντας τους παράλληλα από γόνιμα στρέμματα γης, τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αγροτικά ή κτηνοτροφικά. Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται, θα πληγεί και ο τουρισμός, όπως συμβαίνει συχνά σε περιοχές με αιολικά πάρκα, μετατρέποντας τις εκτάσεις σε νεκρή βιομηχανική περιοχή καθώς τα αιολικά δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας.
 

Οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου και πλήθος Ρεθεμνιωτών πραγματοποίησαν χθες μηχανοκίνητη και πεζή πορεία, τονίζοντας πως θα υπερασπιστούν τον τόπο τους με κάθε κόστος, και δεν θα αφήσουν κανένα «επενδυτή»-κατακτητή να πατήσει τα ιερά και απάτητα βουνά τους.
 

Οπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτογραφίες ο συντοπίτης μας Υπουργός έγινε στόχος στα πανό των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με μαντινάδες όπως:

  • «Μανιάτη πώς υπόγραψες χωρίς τη θέλησή μας – ποιος είσαι εσύ και πώς πουλείς τη γη την εδική μας».
  • «Μανιάτη δεν το σκέφτηκες της πένα πριν να πιάσεις – πως θα ‘ναι η Κρήτη αφορμή τον ύπνο σου να χάσεις».

 
Και μερικά “προειδοποιητικά πανό” όπως: «Μανιάτη εδώ είναι Κρήτη».