ΚοινωνίαΑρχείο

Έρευνα ΣΟΚ: 8 στα 10 Ελληνόπουλα πέφτουν θύματα κακοποίησης

Ακούγονται απίστευτα, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά, τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η οποία διήρκεσε 36 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 8 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα έχουν υποστεί σωματική βία και 1 στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας!

Τα αγόρια φαίνεται πως εκτίθενται περισσότερο σε σεξουαλική βία σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ σεξουαλική παραβίαση συμβαίνει πιο συχνά στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Στον αγροτικό πληθυσμό είναι πιο συχνή η σωματική βία σε σχέση με τα παιδιά που ζουν στις πόλεις, όπου είναι πιο συχνά τα κρούσματα ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας.

 

Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις συνολικά 15.300 παιδιών ηλικίας 11, 13 και 16 ετών.Σχεδόν τα μισά ανέφεραν έκθεση σε μία τουλάχιστον εμπειρία σωματικής βίας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ πάνω από το 75% αποκάλυψε ότι έχει στο σώμα του κάποιο “σημάδι” κακοποίησης από παλαιότερο περιστατικό.
 

Άλλα στοιχεία που αποκαλύπτονται στην έρευνα είναι τα εξής:

-Περίπου 1 στα 6 παιδιά ανέφερε κάποιας μορφής ανεπιθύμητη σεξουαλική εμπειρία παραβίασης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Από αυτά τα παιδιά, το 1 στα 13 ανέφερε ότι αυτή η εμπειρία περιείχε και σωματική επαφή.

-Περίπου 7 στα 10 παιδιά ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό ψυχολογικής βίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

-Το 13,47% των παιδιών ανέφερε 7 και περισσότερες διαφορετικές περιπτώσεις που εκτέθηκε σε σωματική βία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
 
 
ΠΗΓΗ