ΆρθροΑρχείο

Από την Αμφίπολη στους Τζιχαντιστές…

Του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς πιστός στις αγαπημένες του συνήθειες καθόταν στο μπαλκόνι και «χειρουργούσε» τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Από τον τεράστιο όγκο των σελίδων κράταγε μόνο τα θέματα που τον ενδιέφεραν.  Οι μυρωδιές του αχνιστού ελληνικού καφέ και το χαρακτηριστικό «χράαατς» που κάνει το μαχαίρι πάνω στην χάρτινη «επιδερμίδα» της εφημερίδας, έδωσαν τα οσφρητικά και ηχητικά μηνύματα στον Πετράν να κάνει την Κυριακάτικη επίσκεψη στην βεράντα  της ανάγνωσης. Έτσι έλεγαν συνωμοτικά με τον παππού το μεγάλο μπαλκόνι.  Ήταν ο μόνος που είχε το ελεύθερο να εισβάλει στον κυριακάτικο χώρο και χρόνο του παππού. Αλλά και ο παππούς είχε κάνει τα κουμάντα του, γιατί ανέμενε την επίσκεψη του. Μια σκεπασμένη κούπα καφέ και ένα παγωμένο ποτήρι νερό περίμεναν τον εγγονό. Ο Πετράν ακολουθώντας τις συνήθειες του παππού, καθάρισε τον λαιμό του με το παγωμένο νερό, φύσηξε το καϊμάκι στο καυτό διπλό φλιτζάνι και καθώς κατέβαινε η πρώτη γουλιά, έριξε και ένα βλέμμα καλημέρας  στο αργείτικο κάστρο. Μετά κοίταξε τον πάκο με τα αποκόμματα .Είχαν σχηματίσει σταυρωτά τρείς ενότητες, πάνω από ένα μεγάλο βιβλίο. Τα πήρε στα χέρια του για να επεξεργαστεί..
 
-Αμφίπολη, Τζιχαντιστές, διάφορα ( μουρμούρισε).
-Βάλε αυτή την σελίδα στην Αμφίπολη, (είπε ο παππούς).
-Καινούργιο σύστημα αρχειοθέτησης παππού;
-Όχι, το ίδιο είναι αλλά η Αμφίπολη και οι δολοφονίες των Τζιχαντιστών είναι από τα θέματα που τραβάνε την επικαιρότητα και αντλώ υλικό για να γράψω το άρθρο της Πέμπτης.
 
Το ένα δένει με το άλλο.
-Καλά και που κολλάει η Αμφίπολη με τους φανατικούς κοψοκεφαλιστές ( είπε η η γιαγιά που εμφανίστηκε ως από μηχανής….  κουλουροποιός).
-Μπράβο γιαγιά από τα αγαπημένα μου, ( είπε ο Πετράν και βούτηξε δυο γιαγιαδοκουλουράκια πριν προλάβει να αφήσει τον δίσκο).
-Πάντως Πετράν, νομίζω ότι μοιάζεις περισσότερο στον παππού από τον πατέρα σου. Σε είδα πως ήπιες την πρώτη γουλιά καφέ, ο ίδιος άνθρωπος σε διαφορετικές ηλικίες.
 
-Βλέπω την τέχνη της «αόρατης» παρακολούθησης δεν την έκοψες ποτέ;
-Πες μας και εσύ τώρα, που κολλάει η αρχαιολογική έρευνα με τους φανατικούς;
-Τα αποκόμματα για την Αμφίπολη τα μαζεύω και για ένα μεγάλο θέμα, για αργότερα. Οι απόψεις είναι πολλές και αντιφατικές. Από τους υπερενθουσιώδης που βλέπουν  τον τάφο του  μεγάλου Αλεξάνδρου, μέχρι τους αρνητές της ανακάλυψης. Υπάρχει κάτι όμως κοινό σε όλες αυτές τις απόψεις. Το έχουν αντιληφθεί και τα λαγωνικά των μέσων επικοινωνίας. Ο Έλληνας γυρίζοντας, αναζητώντας στο παρελθόν του, ψάχνει για ένα στήριγμα για μια αλήθεια. Στον τάφο της Αμφίπολης ψάχνει μια παρηγοριά! Εκεί είναι το λάθος του.
 
-Δεν μου λες, θα με τρελάνεις ή σε πείραξε το πολύ διάβασμα;
-Είναι λάθος, όσο μεγάλη και να είναι η ανακάλυψη. Ας αλλάξει αυτός ο τάφος όλα τα δεδομένα για την αρχαία ελληνική ιστορία, ένα απλό παυσίπονο θα μείνει. Μια ιερή μνήμη βάλσαμο και τίποτα άλλο. Ο Έλληνας θα έπρεπε να διατηρήσει τον τρόπο του, την οικουμενικότητα και την καθολικότητα του Λόγου του. Αν ήθελε να κάνει την διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό τον διαφορετικό τρόπο της οργάνωσης της ζωής, αυτό το διαφορετικό σύστημα αξιών έπρεπε να φέρει στο προσκήνιο, ως μια πρόταση νοηματοδότησης των καθημερινών αναγκών.   Η Δύση δεν είχε και δεν έχει τις βιωματικές και Λογικές  παραστάσεις για να δώσει τον τρόπο ενός τέτοιου μοντέλου. Εμείς κρατούσαμε αυτή την σπίθα αναμμένη μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 1833.
 
-Γιατί έπιασε μεγάλη μπόρα και έσβησε η φλόγα; ( Ρώτησε με το γνωστό παιγνιδιάρικο τρόπο η γιαγιά.)
-Μεγάλη μπόρα ναι,  αυτή πληρώνουμε μέχρι τώρα. Αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ο Όθωνας και ανέλαβε δράση η πρώτη τρόικα, η Βαυαρική αντιβασιλεία. Ο οικουμενικός ελληνικός τρόπος μετατράπηκε σε ένα δυτικότροπο κρατίδιο, μαϊμουδίζοντας από τότε μέχρι τώρα τας Ευρώπας! Η Αγγλία επέβαλε με αυτή την λύση τον έλεγχο -αποκλεισμό της Ρωσίας στην Μεσόγειο, όλα βέβαια στα πλαίσια συμφωνιών των προστάτιδων δυνάμεων.  Παρόμοιες συμφωνίες οδήγησαν και σε αυτή την έκρηξη των φανατικών μουσουλμάνων.
 
-Δεν γνωρίζω να πήγαν εκεί κάποιον Όθωνα.
-‘Όχι αλλά εφάρμοσαν την βασική πεποίθηση τους ότι η οικονομία και τα μεγέθη πρέπει να είναι έξω από την κοινωνία, όταν ευημερούν οι αριθμοί θα ευημερούν και οι πολίτες.  Με τα νούμερα μπορείς να αγοράζεις , χαρά ευτυχία, νόημα και σκοπό ζωής! Με την πεποίθηση ότι ο καρτεσιανός ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ανώτερος από τον αραβικό επέβαλαν τους κανόνες τους με την μυστική συνθήκη του 1916. Η συμφωνία του Σάικς Πικό ήταν χρήσιμη μέχρι πριν μερικά χρόνια και εξυπηρέτησε θαυμάσια αυτό το σύστημα φασιστικής οικονομικής ανάπτυξης στο όνομα της Ευρωπαϊκής Δυτικής  ανωτερότητας.
 
-Ποια ήταν αυτή η συμφωνία;
-Να πάρε να διαβάσεις ( και του δίνει το μεγάλο βιβλίο ο παππούς) . Βρετανία και Γαλλία με το έτσι θέλω  της αυτονομημένης οικονομίας διαμοίρασαν την Ανατολική Μεσόγειο μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συμφωνία πήρε το όνομα της από τους δυο συνταγματάρχες, τον Άγγλο Σάικς και τον Γάλλο Πικό. ( Να κοίτα τον χάρτη) . Η Γαλλία πήρε στον έλεγχο της τον Λίβανο, την Συρία, το Βόρειο Ιράκ, και την νοτιοανατολική Τουρκία. Η Βρετανία πήρε το Νότιο Ιράκ, την Ιορδανία και μια ζώνη διεξόδου στην Μεσόγειο. Υπήρχε και λουκουμάκι για την Ρωσία, τα στενά του Βοσπόρου και κάτι υπολείμματα της Τουρκίας. Αλλά χάλασε η ζάχαρη με την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Μέσα σε αυτό τον βασικό σχεδιασμό μπήκε και η Κύπρος και τελικά διαμελίστηκε σε βάθος χρόνου.
 
-Καλά και μόνο το εμπόριο ήταν η αιτία  για να μοιραστεί στις τότε υπερδυνάμεις η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.
-Όχι βέβαια , το 1901 ξεκίνησαν οι έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, το 1908 βρέθηκαν οι πρώτες πλούσιες πετρελαιοπηγές στην Περσία. Με την ευκαιρία που τους πρόσφερε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος , οι μεγάλες δυνάμεις υποδούλωσαν τους Άραβες για το καλό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, της Ευρώπης των δικαιωμάτων και του διαφωτισμού! Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης  είναι πολύ λογικό να γεννηθούν ακραίες φωνές φανατικών ισλαμιστών.
 
-Και πως μπορείς να εξηγήσεις ότι φεύγουν χιλιάδες από την πολιτισμένη Ευρώπη και πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό τους.
-Γιατί η γερασμένη Ευρώπη, της καρτεσιανής λογικής, της αυτονομημένης οικονομίας, της κοινωνίας που στερείται την σχέση, την έκπληξη και το νόημα στέλνει με τον πιο εύκολο τρόπο νέα παιδιά στους φανατικούς Ιμάμηδες. Ο νέος Ευρωπαίος δεν πάει για να σφάξει, να δολοφονήσει. Με ένα φονικό απελπισμένο τρόπο προσπαθεί να δώσει νόημα στην ζωή του. Και εκεί μπαίνει το θέμα του οικουμενικού ελληνισμού. Αν υπήρχε μια άλλη πρόταση, μια άλλη διέξοδος κοινωνικής οργάνωσης η οποία να προστάτευε αλλά και να φανέρωνε τις υπαρξιακές αγωνίες και διαδρομές του ανθρώπου ως Πρόσωπο δεν θα στρεφόταν στον φανατισμό της μιας ή της άλλη πλευράς. Όσο μεγάλους οικονομικούς δείκτες και να έχει μια χώρα, αν αυτοί δεν συναντούν ή δεν διευκολύνουν τον άνθρωπο στην Προσωποποίηση του τότε γίνονται ένα μεγάλο τραύμα. Γιατριά θα αναζητήσει ο νέος σε όποιον τον κεντρίσει, τον ενθουσιάσει τον γοητέψει μέσα σε μια Κοινότητα κοινού σκοπού. Αν υπήρχε σε κάποια γωνία της Ευρώπης η Πόλις, η Αγορά, ο Δήμος, το Βυζαντινό Αλληλέγγυων, η Αυτόνομη Κοινότητα, θα ήταν το ζυμάρι για την συνέχεια ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αν υπήρχε ενεργή μια τέτοια πρόταση από την αναγέννηση και μετά θα είχαμε μια άλλη  γεωπολιτική άποψη, μια άλλη οικονομία.  Κατάλαβες γιατί τώρα η κάθε Αμφίπολη δεν πρέπει να καταντήσει ένας αναμνηστικός φανατικός εθνικισμός. Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι αρχαίοι  Έλληνες τότε, με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Έλληνες τώρα; Έχουν κάτι καινούργιο να προσφέρουν στον πολιτισμό, στην κοινωνιακή οργάνωση  και διαχείριση του παραγόμενου πλούτου; Χάσαμε εδώ και χρόνια πιθηκίζοντας για τις μπανάνες της ευρωπαϊκής μας μιζέρια την μοναδική ευκαιρία,  να προσφέρουμε τον Ελληνικό Λόγο, τον Ελληνικό Τρόπο.  Δεν θα πηγαίναμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια αν είχαμε πίστη στην πολιτισμική μας κληρονομιά.
 
-Δηλαδή παππού κατά την γνώμη σου η αυτονόμηση της οικονομίας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
-Η αυτονόμηση του νου, ο νους που έχασε το μονοπάτι για την επιστροφή στην καρδία είναι το λάθος του πολιτισμού μας. Ο φασισμός της δήθεν ανωτερότητας των Βορειοευρωπαίων, των Δυτικών οδήγησε στην άγρια εκμετάλλευση των Αράβων , την διχοτόμηση της Κύπρου και τώρα αναμένουν πως θα εκμεταλλευτούν τους φανατικούς.
-Τι εννοείς πως θα τους εκμεταλλευτούν;
-Δεν βλέπεις ότι είναι σχετικά πολύ ανεκτικοί οι δυτικοί και οι αμερικάνοι απέναντι στους φόνους; Είναι τυχαίο ότι πήραν τέτοια μεγάλη προβολή οι αποκεφαλισμοί; Όχι δεν το κάνουν για να καλλιεργήσουν τον φόβο. Οι Τζιχαντιστές θα γίνουν το ικρίωμα των Αράβων για να γραφτεί μια νέα συμφωνία τύπου  Σάικς Πικό. Θα γίνουν μια ωραία αφορμή για να σφίξουμε άλλη μια τετράγωνη θηλιά  στο ευρωπαϊκό αδιέξοδο μας. Μια ακόμα θηλιά, με θύματα Άραβες, στο μέλλον θα βρεθούν και άλλοι.
 
-Δηλαδή δεν υπάρχει σωτηρία.
-Υπάρχει ο Ελληνικός Τρόπος απέναντι στην Α-πορία. Θέλουμε όμως; Όταν η οικονομία δεν υπηρετεί την Κοινότητα τότε διαμορφώνει και ψάχνει Τζιχαντιστές για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Έτσι διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος καταστροφής με εκτονωτικούς παγκόσμιους πολέμους….. Άντε μετά να ξεχωρίσεις τον πραγματικό φονιά.