ΡεπορτάζΑρχείο

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αναβίωσε στο Άργος

Το Άργος πρωτοτύπησε αυτό το σαββατοκύριακο, φιλοξενώντας μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση αναπαράστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 

Γνήσια στρατιωτικά οχήματα εκείνης της εποχής, τύποι όπλων που αποτέλεσαν τους “προγόνους” των σημερινών, στρατιώτες με πιστά αντίγραφα στολών και εξοπλισμό σε μορφή διοραμάτων, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Νοεμβρίου, στους ιστορικούς στρατώνες του Καποδίστρια. 
 

Στην έκθεση συμμετείχαν η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940, ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους οχήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η ιδιωτική εταιρία Khaki Depot που παράγει και προμηθεύει ρουχισμό και εξοπλισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δήμος Άργους ανέλαβε να καλύψει κάποια βασικά έξοδα διαβίωσης, και όπως αποδείχθηκε άξιζε και με το παραπάνω.
 

 

Η προσέλευση του κόσμου, ειδικά την δεύτερη ημέρα της έκθεσης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, μένοντας για αρκετή ώρα στον χώρο και πλημμυρίζοντας με ερωτήσεις τους εκθέτες.
 

Μάθαμε, αλλά και διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι, ότι Γερμανικό όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι προάγγελος σχεδιαστικά του σημερινού Καλάσνικοφ, και λειτουργικά (πανομοιότυπος μηχανισμός) του σημερινού G3 του Ελληνικού Στρατού!
 

Φυσικά δεν έλειψαν και τα ρετρό ποδήλατα εκείνης της εποχής, που κι’ αυτά “πολεμούσαν” με τον τρόπο τους…
 


 
Επίσης, θαυμάσαμε τα πλήρως λειτουργικά και άριστα συντηρημένα οχήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τα οποία δεν έλειπε φυσικά και ένα δημοσιογραφικό τζιπάκι, με το οποίο αμερικανοί ρεπόρτερς κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα του πολέμου. Χαρακτηριστικά είναι και τα “σύνεργα” της δουλειάς τους, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά “θαύματα” της ψηφιακής εποχής. Την δουλειά τους πάντως την έκαναν…
 

Από την έκθεση δεν έλειψαν φυσικά και οι “ζωντανές δράσεις” από την Ομάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια Reenacting στην Ελλάδα, μία αξιόλογη προσπάθεια στην οποία ο “Α” είχε κάνει αφιέρωμα λίγες μέρες πριν την επέτειο του ΟΧΙ. Πιθανώς να συμβάλαμε κι’ εμείς με τον τρόπο μας ώστε να έρθουν τα παιδιά στο Άργος…
 

Ραντεβού ας ελπίσουμε του χρόνου, στον ίδιο χώρο, με το 2ο Πανελλήνιο Show ιστορικής αναβίωσης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το ίδιο μεράκι και κέφι…