ΚοινωνίαΑρχείο

Δανοί “εργάτες” στο λιομάζωμα της Καλαμάτας

Σκούρα τα βρήκαν οι Δανοί στο λιομάζωμα. Μπορεί πάντως να τους “βγήκε το λάδι”, αλλά τουλάχιστον έμαθαν πως βγαίνει… Το λιομάζωμα των ευρωπαίων τουριστών σε μεσσηνιακούς ελαιώνες γίνεται για 12η χρονιά, και το tour διοργανώνεται από ταξιδιωτικό γραφείο της Καλαμάτας, από τις 10 έως και τις 17 Νοεμβρίου.
 
Το πρόγραμμα θεματικού αγροτουρισμού τιτλοφορείται “Λιομάζωμα στη Μεσσηνία“, και αποτελεί ομολογουμένως μία αξέχαστη εμπειρεία για τους επισκέπτες από τη Δανία, που μάζεψαν ελιές, έστρωσαν το λίοπανο, κλάδεψαν και ράβδισαν τα κλαδιά στα ελαιόδεντρα, σάκιασαν τον μαζεμένο καρπό στην περιοχή του Λυκοτράφου Μεσσηνίας και γενικότερα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την συλλογή του ελαιοκάρπου συμμετέχοντας οι ίδιοι κανονικά στην όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν ελαιοτριβείο της περιοχής όπου είδαν την επεξεργασία του ελαιοκάρπου από κοντά και γεύτηκαν το περίφημο αγουρόλαδο μαζί με άλλες παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου, όπως λαλάγγια, καψαλιστό ψωμί, ελιές, τυρί σφέλα, παστό, λουκάνικο, παξιμάδια και γλυκίσματα, όπως δίπλες και κουραμπίεδες.

Οι Δανοί “εργάτες” ανταμείφθηκαν για τον κόπο τους με παραδοσιακά μανιάτικα και μεσσηνιακά προϊόντα, και με ελληνικούς χορούς υπό τους ζωντανούς ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. 

Επίσης το ταξίδι τους στην Ελλάδα τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα μέρη της Πελοποννήσου όπως την Μάνη ( Καρδαμύλη-Άγιος Νικόλαος-Καστάνια-Μηλιά-Θαλάμες), Αρεόπολη-Γύθειο-Μυστράς-Σπάρτη-Ταΰγετος-Καλαμάτα-Κανάλι Ισθμού-Αθήνα.
 
Οι συμμετέχοντες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησαν, αν και παραδέχθηκαν τη δυσκολία που έχει το μάζεμα της ελιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δανοί τουρίστες, που πλήρωσαν για να ζήσουν αυτή την εμπειρία (ενώ οι Έλληνες δεν πάνε καν να δουλέψουν επ’ αμοιβή στα χωράφια…), εξέφρασαν την δυσφορία τους για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους και συγκεκριμένα για το πώς παρουσιάζουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οπώς τόνισαν βρίσκουν τους Ελληνες πολύ φιλικούς, φιλόξενους, εργατικούς και «όχι τεμπέληδες» όπως περιγράφουν τα ΜΜΕ της Δανίας. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα εξέφρασαν την πρόθεση να επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα και ειδικότερα τη Μεσσηνία στο μέλλον.