ΚοινωνίαΑρχείο

Ο Τρικούπης ενώνει το χθες με το σήμερα

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι στο χωριό Μάναρι Αρκαδίας θα γίνει εκδήλωση αδελφοποίησης της οχτάτοξης σιδηροδρομικής γέφυρας με την οδική γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης.

Η αδελφοποίηση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από προσπάθεια του Συνδέσμου Μαναριωτών Αττικής που κράτησε αρκετά χρόνια και κατά την οποία υπήρξε πλούσια αλληλογραφία. Η μία γέφυρα είναι του 1898 και η άλλη του 2004 και η αδελφοποίηση γίνεται στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τον ΟΣΕ και την εταιρεία διαχείρισης της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου “Γέφυρα ΑΕ”.

Η ιστορικότητα και η μοναδικότητα της γέφυρας του Μάναρη, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Χαριλάου Τρικούπη, είναι δεδομένη. Από την άλλη η γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου αποτελεί ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα και φέρει το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου.
 

Ο ΟΣΕ, για τους σκοπούς της εκδήλωσης, θα διαθέσει εκδρομικό τρένο το οποίο θα αναχωρήσει από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου γύρω στις 8 το πρωί με προορισμό το Μάναρι. Όσοι θέλουν μπορούν να επιβιβαστούν και από ενδιάμεσους σταθμούς στη διάρκεια της διαδρομής. Στην Τρίπολη το τρένο αναμένεται να φτάσει μετά τις 10 το πρωί, διερχόμενο από το Άργος τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Η επιστροφή στην Κόρινθο είναι προγραμματισμένη τις μεσημεριανές ώρες μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Το τελετουργικό θα αρχίσει  στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού όπου θα γίνουν σχετικές ομιλίες και εκδηλώσεις. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στη γέφυρα και στην σιδηροδρομική στάση όπου πρόσφατα με δαπάνη του ΟΣΕ έγινε η ανακαίνιση του κτιρίου αλλά και  αισθητικές αποκαταστάσεις  της γέφυρας. Οι αποκαταστάσεις αυτές  χρειάστηκε να γίνουν μετά από αταίριαστες  παρεμβάσεις με μπετόν (στα άκρα της στέψης της γέφυρας) από την εργολαβία  της ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής πριν από μερικά χρόνια.

Έπειτα θα ακολουθήσει δεξίωση στην οποία θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος ενώ έχει προσκληθεί και ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρυσοχοϊδης.
 

Ο ΣΦΣ Αρκαδίας καλεί τους φίλους του σιδηροδρόμου και τους πολίτες της Αρκαδίας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να μεταβούν σιδηροδρομικώς στο Μάναρι με  επιβίβαση από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης (ή άλλο σταθμό) αφού ειδοποιήσουν από την προηγουμένη στο τηλέφωνο:  6981230265.

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους διερχόμενους οδηγούς που περνούν από σιδηροδρομικές διαβάσεις, δεδομένου ότι όλες παραμένουν αφύλακτες.