ΚοινωνίαΑρχείο

Φωτορεπορτάζ: Το πάρκινγκ του δικαστηρίου Ναυπλίου

Τα συνεχή δημοσιεύματα αλλά και οι διαμαρτυρίες που εκφράζονται από τους ντόπιους για την εικόνα που παρουσιάζει τις καθημερινές η πλατεία του Δικαστηρίου Ναυπλίου, δεν αλλάζει την κατάσταση αυτή. Μόνο τα Σαββατοκύριακα θυμίζει πλατεία ο συγκεκριμένος χώρος.

Μόνο οι Ναυπλιώτες (αν και νοιώθουν ότι είναι κορόιδα) δεν σταθμεύουν πλέον πάνω στην πλατεία του Δικαστηρίου, προφανώς επειδή ντρέπονται για την εικόνα που παρουσιάζει ο ιστορικός αυτός χώρος με οχήματα να κρύβουν τις προτομές των πιο αξιοσέβαστων μορφών της ελληνικής δικαιοσύνης Πολυζωίδη και Τερτσέτη και φυσικά το νεοκλασικό κτίριο του 1911 !

Τους τελευταίους μήνες, η εικόνα που παρουσιάζεται καθημερινά μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο του Ναυπλίου, δεν διαφέρει καθόλου από την εικόνα ενός γκαράζ. Μέχρι και πινακίδα στην είσοδο από την πλευρά του ΟΤΕ τοποθετήθηκε, για να είναι ελεύθερη η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων που ανεβαίνουν στην πλατεία για να παρκάρουν.

Κανένας δεν σέβεται ούτε τον χώρο, ούτε το γεγονός ότι λειτουργεί ως πλατεία και περπατούν πεζοί ή παίζουν παιδιά. Ούτε το γεγονός ότι για 100 τουλάχιστον χρόνια δεν τολμούσαν να ανεβαίνουν στην πλατεία οχήματα (μάλιστα κάποτε υπήρχαν και τραπεζάκια για να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους οι παλιοί Αναπλιώτες, αλλά και οι επισκέπτες του Δικαστηρίου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ), που σε άλλες περιπτώσεις δεν επιτρέπουν ούτε πόμολο να αλλάξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην παλιά πόλη, πώς ανέχονται να αλλάξει η χρήση της πλατείας αυτής και να γίνει πάρκινγκ;

Γιατί ούτε ο δήμος που ξέρει τις ιδιαιτερότητες του Ναυπλίου, δεν αντιδρά και επιτρέπει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στο Ιστορικό κέντρο της πόλης; Σύμφωνα με τον δήμο η πλατεία αυτή δεν ανήκει στους κοινόχρηστους χώρους του, αλλά στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εφόσον όμως είναι έτσι τα πράγματα, γιατί ο δήμος ξοδεύεται και κλαδεύει τα δέντρα της πλατείας αυτής, δηλαδή τα δέντρα που θα πρέπει να κλαδέψει με δικά του έξοδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης;  

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθει ο κόσμος – που σχολιάζει σε καθημερινή βάση αρνητικά το χάλι της πλατείας αυτής – τί παρεμβάσεις έχουν γίνει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε το Δικαστήριο να σεβαστεί την πόλη που το φιλοξενεί.

Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθεί ο πολίτης, αν ο δήμος μπήκε ποτέ στη διαδικασία να εξηγήσει στον αρμόδιο υπεύθυνο των δικαστηρίων την ιδιομορφία της πόλης, της οποίας ο χαρακτήρας αλλοιώνεται με οχήματα πάνω στον χώρο αυτόν. Έχει γίνει ποτέ από τον δήμο, έστω και κάποια στοιχειώδης παρατήρηση για αυτό το χάλι; Ή περιορίζεται ο ρόλος του στην καλή του θέληση να διευκολύνει το  Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον καθαρισμό της πλατείας και το κλάδεμα – περιποίηση των δέντρων ;

Αν η πλατεία Δικαστηρίων στο Ναύπλιο έχει πάψει να είναι πλατεία, ας γνωστοποιηθεί τουλάχιστον δημοσίως ή εν τέλει ας περιφραχτεί ως ιδιωτικός χώρος.