ΟικονομίαΑρχείο

Γιατί δεν ανεβαίνει η τιμή του πορτοκαλιού;

Γι’ ακόμα μια χρονιά οι παραγωγοί πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης για να πλουτίσουν οι μεσάζοντες. Παρότι ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τιμή 27-28 ευρώ για τις Ναβαλίνες στην Αργολίδα, τελικά οι τιμές δείχνουν να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή σε εξευτελιστικό επίπεδο. 

Παρά τις µειωµένες ποσότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικά στις µεσογειακές χώρες, όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή της Ευρώπης, οι τιµές µέχρι στιγµής για το χειµωνιάτικο πορτοκάλι ήταν κατώτερες των προσδοκιών.

Στην Αργολίδα η τιµή παραγωγού για ελάχιστες πρώιµες Ναβαλίνες ήταν 22-23 λεπτά, ενώ τώρα βρίσκεται στα 18–19 λεπτά το κιλό (συµπεριλαµβανοµένων των κοπτικών, που ανέρχονται στα 3,5 λεπτά), δηλαδή στα ίδια χαμηλά επίπεδα µε πέρυσι. Επίσης, η τιµή παραγωγού για τα Μέρλιν, για τα οποία η συγκοµιδή ξεκίνησε αυτές τις µέρες στην περιοχή, βρίσκεται στα 17–18 λεπτά το κιλό, µε την τιµή για τις ποσότητες που προορίζονται για χυµοποίηση να είναι 5 λεπτά το κιλό. 

Σε αντίθεση µε την περσινή χρονιά που υπήρχε υπερπαραγωγή µε την απόδοση να φτάνει τα 150 κιλά το δέντρο, φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των παραγωγών, αλλά και ευρωπαϊκών φορέων του κλάδου. Σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Ένωση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών (Freshfel), η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών αναµένεται να διαµορφωθεί στους 870.000 τόνους, µειωµένη κατά 9% από την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ γενικότερα η παραγωγή εσπεριδοειδών του Βορείου Ηµισφαιρίου αναµένεται µειωµένη κατά 4% σε σχέση µε πέρυσι (στους 28,7 εκατ. τόνους). Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την Γενική Συνέλευση τoυ Συνδέσµου Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών της Μεσογείου (CLAM) καταδεικνύουν ότι η µεσογειακή παραγωγή πορτοκαλιών της Μεσογείου θα παρουσιάσει µείωση κατά 10% σε σχέση µε πέρυσι (στους 11,4 εκατ. τόνους). 

Οι μειωμένες αποδόσεις πάντως έφεραν υψηλότερη ποιότητα την φετινή σεζόν, κάτι όμως που δεν αντικατοπτρίζεται και στην τιμή. Αξίζει ωστόσο να επισηµανθεί ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προκειµένου να παράγουν προϊόν καλής ποιότητας (κλάδεµα κτλ), ενώ παράλληλα εκφράζονται πολλά παράπονα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους εµπόρους, οι οποίοι δεν φθάνει που τα αγοράζουν τζάμπα, ορισμένοι τα πληρώνουν και ένα χρόνο μετά…