ΠολιτισμόςΑρχείο

Ψηφιακά Μουσεία και Αρχαιότητες στην Αργολίδα

Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα των Αρχαιολογικών Χώρων της Αργολίδας και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου προβολής τους και ενημέρωσης του κοινού, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών και της Τίρυνθας, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Το ονομαζόμενο «Ψηφιακό Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας», που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας περιλαμβάνει υπηρεσίες προβολής, ανάδειξης, πληροφόρησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στόχος είναι η προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Αργολίδας διαχρονικά, με τις πλέον καινοτόμες μεθόδους πληροφόρησης.

Όπως τονίζει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άλκηστις Παπαδημητρίου «πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, θα κατατάξει την Αργολίδα στους πλέον διδακτικούς και προσφιλείς προορισμούς των επισκεπτών προσφέροντας επιτέλους διάχυση της γνώσης για την σπουδαία αυτή κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα».

Το έργο που υλοποιείται μετά από διεθνή διαγωνισμό και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους, περιλαμβάνει:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΗΝΩΝ: Εξοπλισμός ειδικής αίθουσας στο αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών και υποστήριξη πολυμεσικής υποδομής για την λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβολών και διαδραστικών δράσεων με κύριο στόχο την ανάδειξη και προβολή του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Σύστημα πολυγλωσσικής ακουστικής ξενάγησης (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) καθώς και σύστημα ξενάγησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Σύστημα ακουστικής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης.
Ψηφιακή σήμανση με τοποθέτηση στους εκθεσιακούς χώρους ψηφιακών κορνιζών με δικτυακή σύνδεση για παρουσίαση συγκεκριμένων θεμάτων.
Ανάπτυξη εφαρμογών διαδραστικού χρονολογίου με οθόνες αφής.
Ανάπτυξη εφαρμογής αποστολής ψηφιακής κάρτας & εποπτικού υλικού, που θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να λάβει περισσότερες πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ: Στον αρχαιολογικό χώρο θα λειτουργήσει αίθουσα πολυμέσων με προβολές, λειτουργία πολυδιαδραστικού τραπεζιού πληροφόρησης επισκεπτών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Σύστημα πολυγλωσσικής ακουστικής ξενάγησης (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) καθώς και σύστημα ξενάγησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Σύστημα ακουστικής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ψηφιακή σήμανση με τοποθέτηση στους εκθεσιακούς χώρους ψηφιακών κορνιζών με δικτυακή σύνδεση για παρουσίαση συγκεκριμένων θεμάτων.

Ανάπτυξη και στο Μουσείο Ναυπλίου εφαρμογής αποστολής ψηφιακής κάρτας & εποπτικού υλικού.

Αξιοποίηση της σημαντικής θέσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου (στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου, που αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των επισκεπτών) για την προβολή των όχι τόσο γνωστών, αλλά σημαντικών μνημείων του νομού Αργολίδας.

Tέλος, ιδιαίτερης σημασίας θα είναι ο διαδικτυακός κόμβος που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, καθώς και η βάση δεδομένων καταγραφής και διαχείρισης ψηφιακών συλλογών και εκθεμάτων των Μουσείων Μυκηνών και Ναυπλίου.