ΆρθροΑρχείο

Τη μέρα που ο σκοταδισμός σκότωσε τη σάτιρα…

«Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη» φώναζαν οι ισλαμιστές τρομοκράτες που αιματοκύλησαν την γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Ο απολογισμός: 12 τουλάχιστον νεκροί, μεταξύ των οποίων οι καλύτεροι Γάλλοι σκιτσογράφοι, δεκάδες τραυματίες και ένας πλανήτης που γύρισε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή του Μεσαίωνα. Σε αυτή ακριβώς την εποχή μαθαίνουν να ζουν χιλιάδες παιδιά, που μετατρέπονται καθημερινά σε φανατικούς καμικάζι ισλαμιστές, έτοιμους να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. 

Ο Καμπί (Cabu), ο Σαρμπ (Charb), ο Βολίνσκι (Wolinski) και ο Τινιούς (Tignous), αυτοί οι τέσσερις σπουδαίοι γελοιογράφοι, δεν θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ξανά, γιατί κάποιοι παλαβοί αποφάσισαν να τους δολοφονήσουν επειδή…τους πρόσβαλαν τον προφήτη!
 

Η σάτιρα δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα εν έτει 2015.
Η ελεύθερη σκέψη φιμώθηκε.
Οι σκοταδιστές νίκησαν!

Μία “παράδοση” που την ξεκίνησαν οι Χριστιανοί στον Μεσαίωνα, καταστέλοντας κάθε ελεύθερη φιλοσοφική σκέψη στο όνομα ενός αυστηρού θεοκρατικού συστήματος που επικρατούσε ο θρησκευτικός δογματισμός, ο φανατισμός και η οπισθοδρόμηση, την συνεχίζουν τώρα οι ακραίοι Ισλαμιστές.

Όταν ο άνθρωπος υπόκειται σε διαρκή πλύση εγκεφάλου, το μυαλό κάποια στιγμή σταματάει να δουλεύει, η λογική πάει περίπατο…
 

Για την ιστορία, η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική έως και τον πολιτισμό. Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει δεχθεί συχνά απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες. 

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, το γαλλικό περιοδικό επανήλθε δημοσιεύοντας 64σέλιδο ειδικό τεύχος με σκίτσα για την ζωή του προφήτη Μωάμεθ προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο αρκετών γαλλικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, την ώρα που εισήλθαν οι ένοπλοι στα γραφεία, οι δημοσιογράφοι του σατιρικού περιοδικού βρίσκονταν σε σύσκεψη για να ετοιμάσουν μια ειδική σατιρική έκδοση του περιοδικού με τίτλο Sharia Hebdo.
 
Να σημειωθεί ότι στο Ισλάμ θεωρείται προσβλητική η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη. Από κει να καταλάβει κανείς το μέγεθος της νοητικής υστέρησης…
 
Κ.Κ.