ΠολιτικήΑρχείο

Τι είπε ο Σταύρος στην Πάτρα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, συνεχίζει την περιοδεία του σε ολόκληρη την χώρα, με σημερινή «στάση» την Πάτρα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό». Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου βρέθηκαν δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως και υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής, εθελοντές και φίλοι του Ποταμιού, οι οποίοι δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου είναι τα εξής:

  • Προσκαλούμε τους κυρίους Σαμαρά και Τσίπρα να αφήσουν τους μονόλογους, να παραμερίσουν τον φόβο τους για δημόσιο διάλογο και να κάνουμε debate. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε όπου θέλουν, όποτε θέλουν και με όποιους δημοσιογράφους θέλουν και να κάνουμε μια κουβέντα για τα προβλήματα της χώρας. Όμως, το παλιό κομματικό σύστημα ξέρει μόνο να φωνάζει και να προκαλεί.
  • Μια από τις δεσμεύσεις του Ποταμιού είναι ότι οι παροχές προς τα κόμματα θα μειωθούν στο ελάχιστο. Δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να υποφέρει, κι εμείς στην Ελλάδα να έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα.
  • Όλες οι σοβαρές και μεγάλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη. Ακόμη και κάποιες μεγάλες εφημερίδες που μέχρι χθες παρουσίαζαν το Ποτάμι 5η ή 6η δύναμη μας έχουν τώρα στις αναλύσεις τους ως 3η δύναμη. Η ευχή που εξέφραζαν ότι «το Ποτάμι ξεφουσκώνει» δεν επαληθεύεται. Το Ποτάμι θεριεύει.
  • Δεν είμαστε «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας και δεν είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, με το σχέδιο και την στρατηγική μας, με θάρρος και γνώση και φυσικά χωρίς να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη με απανωτές εκλογές.
  • Η Πάτρα έχει πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Προβλήματα ανεργίας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και σχεδόν όλης της χώρας. Η λύση στο πρόβλημα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα το τρίπτυχο: δουλειές , δουλειές, δουλειές. Όχι προσλήψεις στο δημόσιο, που θα πληρώνει μετά ο Ελληνικός λαός, αλλά δουλείες μέσα από ανάπτυξη, επενδύσεις και φυσικά μέσα από την παραγωγή.
  • Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε είπαμε ότι αυτή η χώρα θα σωθεί από τη γη, τον ήλιο και τη θάλασσα και μερικοί μας χλεύασαν. Εμείς λέμε «ναι»! Η γη θα σώσει την Ελλάδα. Κι αν η Ελλάδα δεν αρχίσει ξανά να παράγει, αν δε σταματήσει να εισάγει ακόμα και ντομάτες, αν δεν κατορθώσει δηλαδή να ξαναγεννήσει το χώμα της, δε θα ξαναβρεί ποτέ τον δρόμο προς την ευτυχία. Πρέπει να αλλάξουμε και να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα για να προχωρήσουμε μπροστά. Και ο πρωτογενής τομέας έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό από τη στιγμή που ο τουρίστας ταξιδεύει στην Ελλάδα για να τρώει.
  • Η ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά δε λύνει προβλήματα. Κι αν μπορούσε να λύσει προβλήματα θα τα είχε λύσει τόσα χρόνια. Ο Σαμαράς λέει «ο φόβος είναι οι άλλοι, οι μετανάστες». Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη. Μια κοινωνία προχωρά και αναπτύσσεται μαζί με τους μετανάστες. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε όταν είχαμε την είσοδο των μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Υπήρξε προσφορά και ζήτηση και επομένως θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η παρανοϊκή απλούστευση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ανοιχτά σύνορα. Με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν στην Τουρκία, ζητά να φύγει η Frontex και να πληρώνει ο ελληνικός λαός τη φύλαξη των συνόρων. Εμείς διαφωνούμε και με τα δύο. Θέλουμε κλειστά φυλασσόμενα σύνορα και φροντίδα για τους πρόσφυγες . Προτείναμε να υπάρχει διαδικασία ευρωπαϊκού ασύλου, και οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα να μοιράζονται στην Ευρώπη μέσα από τη διαδικασία αυτή. Για τους μετανάστες έχουμε πει ότι θέλουμε φυλασσόμενα σύνορα γιατί δε θέλουμε μετανάστες αν δεν έχουμε δουλειές. Τους θέλουμε εδώ με δικαιώματα αλλά όχι επαίτες στα συσσίτια. Και πρέπει να διορθώσουμε την αδικία για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, μεγαλώνουν στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική παιδεία. Αυτά τα παιδιά είναι τόσο Έλληνες όσο και τα δικά μας παιδιά. Δε φοβόμαστε αυτά τα παιδιά, φοβόμαστε τα γκέτο και την απομόνωση. Αυτά δίνουν έδαφος στους εξτρεμιστές και τα καλάσνικοφ.
  • Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αστυνομία στους δρόμους, στις γειτονιές. Είπα, και κάποιοι φίλοι μου πολιτικοί παρεξηγήθηκαν, «μέχρι να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες ας νιώθουν ανασφάλεια οι πολιτικοί». Ας αποσυρθούν δηλαδή οι χιλιάδες αστυνομικοί από τα σπίτια των πολιτευτών, των βουλευτών, των Υπουργών, να βγουν για περιπολίες στους δρόμους. Η αστυνομία είναι για τον απλό πολίτη. Οι «προύχοντες» δεν έχουν την ανάγκη της γιατί έχουν τη δική τους ασφάλεια.
  • Οι εντολές με τη μεγαλύτερη σημασία είναι του πρώτου και του τρίτου κόμματος. Το πρώτο κόμμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το δώρο των 50 εδρών, που εμείς ζητάμε να αλλάξει. Σε αυτές τις εκλογές ένα κόμμα που θα πάρει 33% ο εκλογικός νόμος του χαρίζει ακόμα 17%. Το δεύτερο κόμμα είναι ο ηττημένος. Το σχέδιο είναι να πάρει το Ποτάμι την τρίτη διερευνητική εντολή γιατί εμείς ξέρουμε τι να την κάνουμε, πέρα από τα προφανή που είναι να ζητά το μικρό κόμμα 2-3 θέσεις υπουργείων για την «πάρτη» του. Επειδή εμένα δε με ενδιαφέρουν τα μεγάλα αμάξια, δε θέλω αντιπροεδρία για τον εαυτό μου και υπουργεία για το Ποτάμι. Αυτό που θέλω είναι να συζητήσουμε σοβαρά πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και με ποια πρόσωπα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές του να υπογράψουν ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίζουν αυτά που λέει το κόμμα και ότι εάν δε το ψηφίζουν θα φεύγουν από το κόμμα. Αυτό λοιπόν είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Ο κόσμος επιλέγει τους εκπροσώπους του στη Βουλή και δεν είναι δυνατόν να τους ζητάει κάτι τέτοιο ο αρχηγός ενός κόμματος, που δεν δραστηριοποιείται στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Βουλή δεν είναι ανώτατο σοβιέτ και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Οι βουλευτές του Ποταμιού θα έχουν το δικαίωμα να αφουγκράζονται τη συνείδησή της και να ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους.
  • Το πρώτο πράγμα που λέει το Ποτάμι είναι ότι το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Δεν το παζαρεύουμε και δεν το ρισκάρουμε. Η Ελλάδα δεν θα γίνει περιθώριο της Ευρώπης θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Τα παιχνίδια ανθρώπων που σκέφτονται Βενεζουέλα, Κίνα και Βόρεια Κορέα δεν θα τα κάνουν μπροστά μας και δεν θα τα κάνουν με τη συμπαράστασή μας.
  • Πρέπει να κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία. Να επιστρέψουν τα λεφτά στην Ελλάδα αυτών που νομίμως τα έχουν βγάλει αλλά και αυτών έχουν παράνομα λεφτά, αδήλωτο χρήμα. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή αυτού του χρήματος στην Ελλάδα με ένα φόρο 7% και έναν ετήσιο τόκο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει αυτή η κοινωνική συμφωνία. Αυτά τα λεφτά θα πάνε για τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.