ΆρθροΑρχείο

Το αίτημα των μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών

Διανύοντας τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες της προεκλογικής περιόδου, μπορούμε με αντικειμενικότητα να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε γίνει σοφότεροι από τις συζητήσεις που διεξάγονται στα τηλεοπτικά στούντιο. Οι πολίτες αναμένουν σημαντικές δεσμεύσεις- προτάσεις στα πλαίσια εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αντιμετώπιση της παρούσης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και προτάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της πολιτικής ζωής.

Σας παρουσιάζω συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία αποτελούν μέσω δημοσκοπικών ευρημάτων το κύριο ζητούμενο από πολίτες της χώρας και προωθούν μία ουσιαστική μεταρρυθμιστική αλλαγή  στο δημόσιο βίο.

1) Το   σταθερό φορολογικό σύστημα. Επιτέλους όλες οι πολιτικές δυνάμεις απαιτείται να επιδιώξουν ένα σταθερό, ενιαίο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Αποτελεί όμως την απαραίτητη συνθήκη για να εισέλθουμε σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά και αποτελεί κύρια επιδίωξη όλου του επαγγελματικού κόσμου.

2) Νέο εκλογικό σύστημα μέσω αναθεώρησης του συντάγματος. Με χαρακτηριστικά την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών , τη μείωση των εκλογικών δαπανών, την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, την συζήτηση και εφαρμογή του μεικτού εκλογικού συστήματος μονοεδρικών με σταυρό και με λίστα σε επίπεδο Επικράτειας ή Περιφέρειας. Απαιτείται να αλλάξει ριζικά η σχέση του πολιτικού με τους  πολίτες και να προσαρμοστούμε στην νέα εποχή των συμμαχικών κυβερνήσεων χωρίς διατύπωση τεχνητών. ψεύτικων διλλημάτων και με απαραίτητη προϋπόθεση τόσο τις προγραμματικές συμφωνίες πριν και μετά τις εκλογές όσο και με την επεξεργασία ενός κυβερνητικού προγράμματος που θα είναι πραγματικό και υλοποιήσιμο.

3) Επιτέλους επιβολή θητειών στην πολιτική εκπροσώπηση. Εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελεί μια ειρηνική επανάσταση στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Με αυτόν τον τρόπο καταργούμε τους επαγγελματίες πολιτικούς και διαμορφώνουμε μία  άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικού. Εάν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο καταπολεμάμε  την οικογενειοκρατία, τον πολιτικό παραγοντισμό, το ιδιοκτησιακό καθεστώς , τα φαινόμενα αλαζονείας και συμβάλουμε αποτελεσματικά στην ανανέωση της πολιτικής ζωής, στην ριζική εναλλαγή ρόλων, στη διεύρυνση της δημοκρατίας , στην επιλογή των άξιων πολιτικών στελεχών  που θα αναλάβουν να υπηρετήσουν την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, για δύο ή τρεις θητείες. Ένα μέτρο που ήδη έχει εφαρμοστεί στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου.

4) Εθνική στρατηγική στους χώρους της υγείας και της παιδείας/ Επιτέλους όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναζητήσουν μία εθνική στρατηγική για να υλοποιηθεί  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας και παιδείας.  Τέρμα πλέον οι αυτοσχεδιασμοί όχι μόνο της κάθε κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού της ιδίας κυβέρνησης. Μπορούν αν αναζητηθούν οι κοινές συναινέσεις να βρεθούν οι βασικές κατευθύνσεις για να αναβαθμιστούν τόσο η δημόσια υγεία όσο και η δημόσια παιδεία. Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις , ιδέες, προσεγγίσεις, ιδεολογίες όμως απαιτείται να βρεθεί ένα πλαίσιο κοινής δράσης και αντιμετώπισης για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της απαξίωσης ικανοποιώντας αυτούς που κερδοσκοπούν με την υφιστάμενη κατάσταση.

5) Ευρωπαϊκή  προοπτική της χώρας. Είναι η κατάκτησή μας, αυτό όμως δεν ακυρώνει τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής εθνικής διαπραγμάτευσης για να εισέλθουμε σε μία νέα εποχή ισοτιμίας, εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης. Μέσω εθνικού σχεδίου και εθνικής στρατηγικής από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο του μνημονίου, της επιτήρησης και θα αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση για να διαμορφώσουμε μία κοινωνική – οικονομική πραγματικότητα που θα υπηρετεί την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ