ΠολιτικήΑρχείο

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Παπανδρέου;

Η αλήθεια είναι ότι τους είχαμε συνηθίσει… Η οικογένεια Παπανδρέου, ίσως η μακροβιότερη οικογένεια στην πολιτική σκηνή της χώρας, μένει χωρίς βουλευτή για πρώτη φορά μετά το 1923!

Έναν ολόκληρο αιώνα μας είχαν κατσικωθεί στο σβέρκο και δεν λέγαμε να τους ξεκατσικώσουμε… Τελικά ο Γιωργάκης το κατάφερε κι’ αυτό, αφού πρώτα πέτυχε να καταστρέψει τη χώρα και να διαλύσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας του μάλιστα το τελειωτικό χτύπημα σε αυτές τις εκλογές, κατάφερε τελικά να αφήσει και την οικογένεια Παπανδρέου χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Για την ιστορία, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πατέρας του Ανδρέα, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου το 1923.

Μετά την μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ και το 1981 καταλαμβάνει με το σύνθημα της «Αλλαγής» την εξουσία και παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι και το 1989. Ο πολιτικός λόγος του Ανδρέα δεν διέφερε και πολύ από αυτόν του σημερινού Τσίπρα.

Το 1993 επανέρχεται στην εξουσία μέχρι και το 1996 όπου ύστερα από μακρά ασθένεια, «φεύγει» από τη ζωή.

Ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ), πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980, αναλαμβάνει το 2004 τα ηνία του κόμματος και το 2009 κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 44%. Ήταν αυτός που οδήγησε την χώρα στα μνημόνια και το ΔΝΤ, αυτά που ο Ελληνικός λαός καταδίκασε στις τελευταίες εκλογές.

Τελικά το νέο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που ίδρυσε, δεν κατάφερε να πείσει και συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από 3%, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός βουλής.
 
Κ.Κ.