ΚοινωνίαΑρχείο

Κοινωνική Αλληλεγγύη σε Αργολιδείς

Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εδώ και ένα χρόνο στην περιοχή του Άργους, που απευθύνεται όμως στο σύνολο του νομού. Ο Χρήστος Καραργύρης μας γνωστοποιεί μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αργολίδας, μία κίνηση πολιτών που αθόρυβα έχει μέχρι τώρα συνδράμει σε δεκάδες συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρεται στο σύντομο σημείωμα, το οποίο αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων μελών:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητοί συμπολίτες, το Φεβρουάριο του 2014 μαζί ξεκινήσαμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τη πρώτη μέρα, αθόρυβα, μπορέσαμε να βοηθήσουμε δεκάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε αδυναμία.

Το γεγονός ότι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, τις ευρωεκλογές αλλά και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το δίκτυό μας δεν χρησιμοποιήθηκε για προσωπική προβολή (πολλά μέλη του δικτύου ήταν υποψήφιοι σε διάφορους συνδυασμούς) ήταν μια μεγάλη επιτυχία. 

Έτσι αποδείξαμε και έμπρακτα, ότι συμμετέχουμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε χωρίς καμία ιδιοτέλεια.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και πλέον έχουμε πίστη ότι στην ελληνική κοινωνία κανένας δεν περισσεύει και κανένας δεν μπορεί να βρίσκεται στο περιθώριο για οποιοδήποτε λόγο.

Τώρα στόχος μας αλλά και σύνθημα μας είναι “Είμαστε πολλοί και θέλουμε να είμαστε όλοι, γιατί όλοι μπορούμε“.

Το κείμενο που ακολουθεί έχει σκοπό να ενημερώσει κάθε έναν από εσάς που θέλετε να συμμετέχετε στο δίκτυο. Μόνοι σας θα αποφασίσετε και το τροπο συμμετοχή σας.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία. Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεση σας.

Ποια είναι η αποστολή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Βοηθά οποιοδήποτε πολίτη, χωρίς καμία διάκριση, ο οποίος δεν μπορεί με δικά του μέσα να ανταπεξέλθει σε πραγματικές ανάγκες. Στο στάδιο αυτό οι βοηθούμενοι πρέπει να κατοικούν στην Αργολίδα. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να επιχειρήσει να δημιουργήσει ανάλογο δίκτυο σε άλλες περιοχές της χώρας μεταφέροντας την εμπειρία μας.

Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Δεν διαθέτουμε οικονομικούς πόρους. Οι υπηρεσίες και τα αγαθά προσφέρονται χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. Η λειτουργεία του δικτύου έχει βάση τον εθελοντισμό και έτσι δεν έχει λειτουργικά έξοδα. Όσοι είναι μέλη του δικτύου δεν καταβάλουν καμία οικονομική ενίσχυση αλλά και όσοι οφελούνται από αυτό δεν καταβάλουν οικονομικά ανταλλάγματα.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
Οποιοσδήποτε πολίτης ανεξάρτητα καταγωγής, ηλικίας και τόπου διαμονής.

Ποιό ειναι το όφελος κάθε ενός που συμμετέχει στο δίκτυο;
Δεν υπάρχει κανένα όφελος για όποιον συμμετέχει στο δίκτυο πέρα από το αίσθημα της πραγματικής προσφοράς. Αποφεύγουμε ακόμη και την οποιαδήποτε δημοσιότητα η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσωπική προβολή. Το κείμενο αυτό που διαβάζετε, είναι στα πλαίσια της παραπέρα ανάπτυξης του δικτύου και δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό.

Πως λειτουργεί το δίκτυο;
Οποιοδήποτε μέλος έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να εκτιμήσει αν κάποιος συμπολίτης μας έχει την ανάγκη υποστήριξης του δικτύου. Στη συνέχεια απευθύνεται στο δίκτυο και με μόνη εγγύηση την εκτίμηση που έχει κάνει, το δίκτυο αναλαμβάνει να βοηθήσει εφόσον αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες του. Με αυτό το τρόπο, αφενός είμαστε αποτελεσματικοί και αφετέρου αποφεύγουμε χρονοβόρες διαδικασίες.

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής μέλους;
Όποιος θέλει να είναι μέλος μας γνωστοποιεί την επιθυμία του με ένα απλό μήνυμα. Στη συνέχεια θα του ζητήσουμε στοιχεία επικοινωνίας και πως ο ίδιος προσδιορίζει τη συμμετοχή του στο δίκτυο. Για παράδειγμα μπορεί να είναι υπηρεσίες, αγαθά (όχι χρήματα), ελεύθερο χρόνο κτλ. Το δίκτυο έχει μέλη μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κ.α. οι οποίοι κατά κανόνα προσφέρουν υπηρεσίες, ενώ επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων προσφέρουν αγαθά και υπάλληλοι ή άνεργοι κυρίως προσφέρουν ελεύθερο χρόνο.

Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να συμμετέχει και δεν μπορεί να προσδιορίσει το τρόπο συμμετοχής, τότε και μόνο η έκφραση της θέλησης για συμμετοχή τον καθιστά μέλος του δικτύου.

Με ποιό τρόπο φτάνει η βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη;
Ο τρόπος που θα φτάσει η βοήθεια σε κάποιον πρέπει πάνω από όλα να εξασφαλίζει το σεβασμό προς τον βοηθούμενο. Έτσι επιλέξαμε τα μέλη του δικτύου και μόνο αυτά να έχουν το δικαίωμα να προτείνουν, αν κατά την εκτίμηση τους, έχει ανάγκη κάποιος να βοηθηθεί. Στη συνέχεια επιλέγουμε από τον κατάλογο των μελών ποιος ή ποια μέλη είναι σε θέση να προσφέρουν τη ζητούμενη βοήθεια. Είναι αυτονόητο ότι η κατά επανάληψη λάθος εκτίμηση για βοήθεια από ένα μέλος θα λαμβάνεται υπόψη και οι μελλοντικές του προτάσεις ιεραρχούνται δεύτερες ή ακόμη και απορρίπτονται. Επίσης λαμβάνεται μέριμνα ώστε αυτοί που προσφέρουν να εναλλάσσονται συνεχώς.

Ποια είναι η οργανωτική δομή του δικτύου;
Δεν υπάρχει οργανωτική δομή. Με την εγγραφή του κάθε μέλος εντάσσεται σε κάποια ομάδα η οποία προσδιορίζεται από το είδος της προσφοράς του.

Η ενημέρωση των μελών μας γίνεται με προσωπικά μηνύματα (κυρίως email) ή μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter).

Βέβαια ένα σύντομο σημείωμα, όπως αυτό εδώ, πιθανόν αφήνει απορίες. Είμαστε στη διάθεση σας για όποια διευκρίνιση. Χρησιμοποιήστε το e-mail [email protected] , στο Facebook (Christos Karargyris), στο Twitter (@CKarargyris).