ΚοινωνίαΑρχείο

Τα καλύτερά μας χρόνια, στο «πάρκο» του Άργους

Παρελθόν αποτελεί το «πάρκο» του Άργους που μετά από πολλές κακοποιήσεις από αλητήριους και από τις ξύλινες παράγκες που προώθησε ο δήμος, αλλάζει πλέον εικόνα και εξευρωπαΐζεται μαζί με την κεντρική πλατεία της πόλης (κακώς λέγεται Αγ. Πέτρου, αφού δεν ανήκει στην εκκλησία) την πλατεία Πλαπούτα (πλ. Δικαστηρίων, ούτε αυτή ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να λέγεται έτσι) και την πλατεία της Δημοκρατίας (πλ. λαϊκής αγοράς, πόσο περισσότερο θα μπορούσαμε να μειώσουμε την δημοκρατία;). Ένα τεράστιο έργο που έρχεται να ανατρέψει τις παλιές δομές της πόλης και τον κεντρωγενή χαρακτήρα της.

Δεν θα σταθούμε στο αισθητικό μέρος, αλλά στο συναισθηματικό, αφού θα μας λείψουν οι παιδικές αναμνήσεις αρκετών γενεών απ το «παρκάκι», εκεί που τρώγαμε κάθε 25η Μάρτη τα πρώτα μας παγωτά, ίσως εκεί να κάναμε και το πρώτο μας τσιγάρο ή να δώσαμε το πρώτο μας ραντεβού.

Καμιά φορά γινόταν και κανένας τσακωμός για τα αθλητικά, αλλά σπάνια παίζαμε εκεί μπάλα. Παραδόξως βέβαια αφού προτιμούσαμε την τσιμεντένια πλατεία κάτω απ τους φοίνικες απ το χώμα του πάρκου.

Α ναι, ξέχασα την Δευτέρα του Πάσχα, πριν το μεσημεριανό τραπέζι, που μαζευόμασταν όλοι στην γωνία προς το καφέ Ηραίο για να θαυμάσουμε τους αυτοσχέδιους αγώνες δεξιοτεχνίας αυτοκινήτου (στροφή 180* με χειρόφρενο). Τυχεροί όσοι δεν πήγαιναν για καφέ με το αυτοκίνητό τους στην απέναντι καφετέρια, αφού πολλοί προτιμούσαν ως άλλοι Κολοκοτρωναίοι να παν καβάλα να πάρουν φραπέ απ του Γκαρσονιού το χέρι που θάλαγε σε παραλλαγή ο στοίχος.

Εκεί μπήκαν και τα πρώτα φανάρια, Γρηγόρης και Σταμάτης επί χούντας, μιλάμε! Τότε που άκουγες αυτοκίνητο κι έβγαινες στον δρόμο να δεις πως είναι. Αλλά εμείς «ευρωπαίοι»! Μετά από λίγο χάλασαν και χρησίμευσαν οι στύλοι τους μόνο για τα σήματα της τροχαίας.

Απ το πάρκο ήρθε προς την πλατεία και το παλιό δημαρχείο και ο Γ. Ζωιτάκης με αυτοκίνητο του ΚΕΜΧ αφού κάποιοι είχαν φροντίσει απ το προηγούμενο βράδυ να βάψουν με λαδομπογιά σφυροδρέπανα στα τζιπ της αστυνομίας του Άργους που αρχικά θα τον συνόδευαν. Εκει πιο πίσω ήταν και το δίπατο αρχοντικό που ‘χε φιλοξενήσει τον Ε. Βενιζέλο που είχε κι αυτός επισκεφτεί το Άργος, με τους αντιπάλους του να ανάβουν στο πάρκο φωτιές με σανά για να κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα και να τον διώξουν.

Τώρα θα καθόμαστε στο μικρό τεχνικό ρυάκι (γερμανιστί «Μπαχ», είδατε παραπέμπει από μόνο του στην μουσική) και θα απολαμβάνουμε τα κύματα του Δουνάβεως (κανονικά της Δουνάβεως, θηλυκή είναι αλλά σε αυτή την πόλη που όλα έχουν άλλο όνομα απ αυτό που θάπρεπε, δεν μας κάνει πια εντύπωση). Γιατί όχι; Ας το δοκιμάσουμε πριν το απορρίψουμε.

 

Άκης Ντάνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Video. Οι μπουλντόζες αλλάζουν το Άργος