ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Καμπόσος: Ο κατήφορος του κ. Νικητόπουλου δεν έχει τέλος

Το ξεκατίνιασμα μεταξύ της δημοτικής αρχής του Δήμου Άργους – Μυκηνών και της μείζονος αντιπολίτευσης συνεχίζεται, και αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της πλευράς Καμπόσου να απαντήσει στα περί κολοτούμπας και δικαίωσης του Άλλου Δρόμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών κάνει λόγο για παραπληροφόρηση η οποία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, ειδικά όταν αφορά ένα τόσο μέγάλης σημασίας θέμα όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα σημειώνεται:
 
Ο κ. Νικητόπουλος, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο της συνειδητής παραπληροφόρησης σε πολλά θέματα που έχει δημοσιοποιήσει τελευταία. Δυστυχώς, ο κατήφορος αυτός δεν έχει τέλος, ούτε για αυτό το σπουδαίο θέμα των απορριμμάτων. 

Η σημερινή δημοτική αρχή, έχει αντιμετωπίσει το θέμα πάρα πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα. Άλλωστε, δε μπορεί κανείς να παίξει με το συγκεκριμένο θέμα. Βλέπετε τι γίνεται σε γειτονικές πόλεις, με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στους δρόμους.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, αφού είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της λύσης που πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Ναυπλιέων, προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων ενός έργου, που θα επεξεργάζεται τα οικιακά και δημοτικά απορρίμματα των δύο δήμων. Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί μία μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος που θα ανακτάται.

Η μονάδα θα επεξεργάζεται τα οικιακά και δημοτικά απορρίμματα των δύο δήμων, στο πλαίσιο της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε η διαχείριση των αστικών αποβλήτων να πραγματοποιείται με αποτελεσματική προστασία για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου, πολιτισμένου, ευρωπαϊκού κράτους. Η σύμπραξη κατεβάζει το κόστος επ’ ωφελεία και των δύο δήμων. Η μονάδα εκπληρώνει τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών μη επικινδύνων Αποβλήτων και πρόκειται να διενεργηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή της δυναμικότητας 45.000 τόνων, που θα πληροί όλες τις ανάγκες. Η μονάδα εκπληρώνει την επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και αποτελεί την πλέον ουσιαστική προϋπόθεση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 29407/3508/02 για την υγειονομική ταφή, όπως μεταφέρθηκε και στην ΚΥΑ 50910/2727/03.Η προτεινόμενη μονάδα θα λειτουργήσει ως προσωρινή μονάδα διαχείρισης των ΒΑΑ και των αποβλήτων συσκευασίας μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του ΠΕΣΔΑ. Μετά από την ολοκλήρωση των έργων του ΠΕΣΔΑ θα λειτουργεί ως μονάδα διαχείρισης των προ-διαλεγμένων ΒΒΑ (από το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή) και ως «πράσινο σημείο» συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Στην περίπτωση που τροποποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ, η μονάδα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα αστικά απορρίμματα.

Επιπλέον ξεκινάμε την πιλοτική-εκπαιδευτική λειτουργία ανακύκλωσης στα σχολεία με την τοποθέτηση κάδων και εξετάζεται το θέμα της ανακύκλωσης συνολικότερα. Η παρούσα απόφαση βάζει τέλος στην σημερινή κατάσταση η οποία παρελήφθη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και ουσιαστικά ξεκινά νέα εποχή στη διαχείριση σκουπιδιών του δήμου. 

Χωρίς φωτιές με άσχημες συνέπειες για την υγεία μας. 
Xωρίς μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την συσσώρευση των σκουπιδιών.
Χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Με οικολογική συνείδηση. 
Με τμήμα ανακύκλωσης. 

Κανένας δεν πρέπει να παίζει ούτε και να πολιτικολογεί με το σοβαρότερο θέμα των ημερών μας που είναι τα απορρίμματα . Όσο για κάποιους που αντί να πουν μπράβο γιατί απλά δεν το ΑΝΤΕΧΟΥΝ τους λέμε ότι κριτής μας είναι ο λαός για όλες τις πράξεις μας. Γινόμαστε σιγά σιγά Ευρώπη.