ΚοινωνίαΑρχείο

Προσοχή! Κίνδυνος τύφλωσης από την έκλειψη!

Οργιάζουν τα αστρονομικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο. Εκτός από την έκλειψη του ηλίου, θα έχουμε σούπερ Σελήνη και εαρινή ισημερία.

Αρχικά, σήμερα, Παρασκευή, θα σημειωθεί μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα. Στις 00.45 ώρα Ελλάδας (της 21ης Μαρτίου), θα σημειωθεί η εαρινή ισημερία που αποτελεί και τυπικά τη στιγμή που ξεκινά η άνοιξη για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Εκείνο το ίδιο βράδυ, της 20ης προς την 21η Μαρτίου, η Σελήνη θα διαγκωνιστεί με τον Ήλιο για μια θέση στο ουράνιο στερέωμα: η Σελήνη φτάνει στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή την πιο κοντινή της θέση στη Γη. Λόγω της Νέας Σελήνης το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο και αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει την μερική έκλειψη.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια της έκλειψης; Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί:

Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου, που θα γίνει αύριο, 20 Μαρτίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας και συστήνει την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 θα γίνει μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και στη χώρα μας. Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ. 

Στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. 

Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη. 

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων. 

Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.