ΟικονομίαΑρχείο

Νέα διαμαρτυρία της Ε.Ι.Ε.Τ. για τη λειτουργία παράνομων blog

Την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, για τη λειτουργία παράνομων blog και ιστοσελίδων που λειτουργούν σε βάρος των εφημερίδων, χωρίς να διαθέτουν νομική – φορολογική υπόσταση, εξέφρασαν προς το νέο Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης – Επικοινωνίας Ελευθέριο Κρέτσο, ο πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης και ο γενικός γραμματέας της Ε.Ι.Ε.Τ. Γαβριήλ Γαλανομάτης.
Στη συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Ι.Ε.Τ. με τον Γενικό Γραμματέα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο. Μεταξύ άλλων, στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης ήταν:
1) Η ένταξη των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξοπλισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ρευστότητα ή και προσωπικό. 
Ο νέος Γ.Γ.Ε. μας επισήμανε ότι το θέμα αυτό είναι στις άμεσες προτεραιότητες του και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα αναζητηθεί ο τρόπος ένταξης των περιφερειακών εβδομαδιαίων εφημερίδων σε αναπτυξιακάπρογράμματα.
 
2) Η επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των Ισολογισμών στις περιφερειακές εφημερίδες καθώς –όπως αποδείχθηκε στην πράξη- η δημοσίευση τους στο Διαδίκτυο δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη διαφάνεια.
Παράλληλα, ενημερώθηκε ο νέος Γενικός Γραμματέας ότι το θέμα αυτό είχε προχωρήσει από την προηγούμενη ηγεσία της Γ.Γ.Ε. που είχε διαβεβαιώσει για άμεση κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, κάτι που δεν έγινε λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Ο κ. Κρέτσος ζήτησε εκ νέου υπόμνημα στην Γ.Γ.Ε. αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που έγινε την Δευτέρα 30 Μαρτίου.
 
3)Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Νόμου, σε αντικατάσταση του Ν. 3548/2007, που θα είναι προσαρμοσμένος στην δύσκολη οικονομική εποχή και θα δώσει βαθιά ανάσα στον χειμαζόμενο εβδομαδιαίο περιφερειακό τύπο.
Για το θέμα αυτό ο κ. Κρέτσος, που έχει αναλάβει μόλις δύο εβδομάδες τα νέα του καθήκοντα, υπογράμμισε ότι θέλει να ενημερωθεί εκτενέστερα και να συζητήσει με όλες τις εμπλεκόμενες Ενώσεις που θα πρέπει να του καταθέσουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τον νέο Νόμο.
 
4)Η πλήρης και διαφανής εφαρμογή της κατανομής του 30% των κρατικών διαφημίσεων στις εφημερίδες της περιφέρειας, με αποκλειστικό κριτήριο την ίση κατανομή. Παράλληλα, η πληρωμή των καταχωρήσεων να γίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από την έκδοση του τιμολογίου (χρονικό διάστημα στο οποίο οι εφημερίδες αποδίδουν τον Φ.Π.Α.)
Όπως τόνισε ο κ. Κρέτσος στόχος της νέας κυβέρνησης είναινα γίνουν διακριτοί οι κανόνες διαφάνειας και ισοκατανομής της κρατικής διαφήμισης, έστω κι αυτή είναι μειωμένη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επανασυσταθεί η επιτροπή ελέγχου κατανομής της κρατικής διαφήμισης.
 
5)Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού των εφημερίδων (ΙΚΑ, ΤΑΙΣΥΤ), προνόμιο που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι εκδότες των ημερησίων περιφερειακών εφημερίδων. Για το θέμα αυτό ο κ. Κρέτσος δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη για να συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση.