ΠολιτισμόςΑρχείο

ΕΙ Greco-«Μια διαδρομή στο χρόνο και το χώρο»

Ο Όμιλος Αργολίδαs για την UNESCO, ο Δήμοs Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – παράρτημα Ναυπλίου εορτάζουν το έτος ΕΙ Greco και σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση με θέμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Μια διαδρομή στο χρόνο και το χώρο», το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00 στο Βουλευτικό.
 

Για το θέμα παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αργολίδας Μαίρη Ζηλεμένου, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου και η Ιστορικός Τέχνης της Πινακοθήκης Ναυπλίου Λαμπρινή Καρακούρτη.
 

Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους του Ομίλου UNESCO Αργολίδαs, στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και στην Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από τον συνθέτη Γιάννη Χατζίδη
 

Ψηφιακή έκθεση για τον Ελ Γκρέκο στην Εθνική Γλυπτοθήκη:

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Ελ Γκρέκο (Δομήνικο Θεοτοκόπουλο), εγκαινιάστηκε εχθές και η ψηφιακή έκθεση που προετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη στην προσωρινή της έδρα στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

Η έκθεση -με τίτλο «Ένα Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο. Μνημειακά έργα του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και το Εσκοριάλ»– έχει «μεταφέρει» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του ζωγράφου που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια κ.ά.) που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα της περιήγησης στην έκθεση, εισάγοντας τον θεατή στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας.