ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Έμφραγμα με τα αποθεματικά των δήμων. Τι δηλώνουν Καμπόσος-Κωστούρος

Στην απέλπιδα προσπάθεια για να βρεθούν λεφτά, αφού η κατάσταση με τους ευρωπαίους έχει φθάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει χέρι στα ταμεία των Δήμων. Ότι διαθέσιμο υπάρχει σε οποιονδήποτε λογαριασμό, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες του κράτους.

Εντός της ημέρας, οι Δήμοι οφείλουν να έχουν υπολογίσει τα χρήματα που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου –μισθοδοσία, πληρωμές έργων κι άλλα- και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι Δήμοι που βλέπουν τα αποθεματικά τους να κάνουν φτερά, βρίσκονται ήδη σε μεγάλη αναστάτωση και βγαίνουν εκτός προγραμματισμού, ενώ παράλληλα σε δυσχερή θέση θα βρεθούν και οι ιδιωτικές τράπεζες όπου ήταν κατατεθειμένα τα ποσά αυτά. Οι δήμοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Γενικά από την κοινή γραμμή που ακολουθείται δεν ξέφυγαν και οι δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών & Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος σημειώνει τα εξής:

Καλείται πάλι ο λαός, αυτή την φορά μέσω των Δήμων να πληρώσει τα λάθη των κυβερνήσεων. Δυστυχώς  παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου, με την παρούσα κυβέρνηση να αποφασίζει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου  να μεταφερθούν τα αποθεματικά των ταμείων μας στην ΤτΕ, όταν οι ίδιοι ως αντιπολίτευση, κατήγγειλαν επανειλημμένως τέτοιου είδους πρακτικές. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και ανησυχώ ιδιαίτερα για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης,  καθώς  δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Τα χρέη, οι πολίτες και οι δήμοι, τα έχουν πληρώσει με το παραπάνω και πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική που μας οδηγεί στην αυτοκτονία. Με την απόφαση αυτή, πλήττεται η ανεξαρτησία του θεσμού της Τ.Α ,ανατρέπεται  ο προϋπολογισμός των δήμων ,τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας ,αμφισβητείται η δυνατότητα ομαλής μισθοδοσίας του προσωπικού μας και των δομών μας ,τίθεται εν αμφιβόλω η ομαλή λειτουργία των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ως Δήμαρχος Άργους Μυκηνών & ως Πρόεδρος των δημάρχων Πελοποννήσου, συντάσσομαι με τις απόψεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη. Στην σημερινή  έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τους δημότες μας, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση της.

 
Στην ίδια γραμμή αλλά πιο μετριοπαθές ύφος ο Δημήτρης Κωστούρος δηλώνει:

Είναι αλήθεια ότι η χώρα βιώνει δύσκολες στιγμές. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να τις ξεπεράσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει πληγεί όσο κανένας όλα αυτά τα χρόνια, με μείωση των Αυτοτελών Πόρων που δικαιούται κατά 60% και πάνω.

Γι αυτό και μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους τους ΟΤΑ. Θέλω να πιστεύω ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι απλά μια διευκόλυνση που δεν θα δημιουργήσει καμία δυσλειτουργία στις ταμειακές ροές των Δήμων. Άλλωστε ολόκληρη η κοινωνία περιμένει ανάσα από αυτές τις ροές.

Χωρίς καμία διάθεση αντιπολίτευσης ή δημιουργίας πανικού θεωρώ ότι θα έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα, άρα θα μπορούμε να τοποθετηθούμε και καλύτερα, όταν έχουμε επίσημη ενημέρωση επί των ασαφών σημείων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία και υπομονή.