ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τι λέει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα αποθεματικά των Δήμων

Σε ήπιους τόνους και με διπλωματικό τρόπο τοποθετείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο φλέγον θέμα των ημερών που αφορά την δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων και την τοποθέτησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), από την περιφέρεια Πελοποννήσου, κατατέθηκε μέσω της εκπροσώπου της Ελένης Παναγιωτοπούλου η εξής πρόταση:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τους εκπροσώπους του Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει άμεσα την διαπραγμάτευση διότι δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής για χάσιμο άλλου πολύτιμου χρόνου τη στιγμή που η ελληνική οικονομία καταρρέει.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ισχυροποιεί την θέση της Χώρας μας  σε αυτή τη κρίσιμη φάση που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

Ασφαλώς όλα αυτά υπό την αποκλειστική αίρεση ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια και δεν έχει δεύτερες σκέψεις με ολέθριες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες της».

 
Αντίστοιχα οι υπόλοιποι περιφερειάρχες εκφράζουν σταθερά την αντιθεσή τους στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στεκόμενοι στο πλευρό των δημάρχων. 

Η ΕΝΠΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».