ΟικονομίαΑρχείο

Οι λογιστές διαμαρτύρονται στον Βαρουφάκη

Αν δεν μας θέλετε στα γραφεία μας, θα μας βρείτε στον δρόμο“. Με αυτή την φράση κλείνουν οι λογιστές την επιστολή διαμαρτυρίας τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τους δύο αναπληρωτές υπουργούς,  Δημήτρη Μάρδα και Νάντια Βαλαβάνη , με αφορμή τις δηλώσεις της τελευταίας σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών κάνει λόγο για υπερβολικό φόρτο εργασίας στον οποίο αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων και 240.000 νομικών αντίστοιχα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σε συνδυασμό με την διαπιστωμένη ανεπάρκεια του συστήματος taxis.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούν εαυτούς ως τα κύρια θύματα από τις συνεχείς αλλαγές, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες καλούνται να εργαστούν πάνω από 18 ώρες το 24ωρο και τις περισσότερες φορές απλήρωτοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρουν στην σχετική επιστολή διαμαρτυρίας:

Κύριε υπουργέ και κύριοι αναπληρωτές ,με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής της κυρίας Βαλαβάνη σε επίκαιρη ερώτηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών.

Μεταξύ άλλων η κυρία αναπληρωτής είπε:

-«Η πρόβλεψη είναι ότι θα ανοίξουν οι δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου, δηλαδή τις επόμενες μέρες μετά την Πρωτομαγιά.

Ειπε επίσης…
– «Η λήξη των δηλώσεων θα γίνει κανονικά. Και το λέω ότι θα γίνει κανονικά γιατί ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης.”

Να θυμίσουμε ότι ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος στην παράγραφο 23 του άρθρου 72 αναφέρει:

“Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου.”

Όπως, πολύ σωστά είπε η κυρία Bαλαβάνη ,είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτός ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος σε διαφορετικά έντυπα τα οποία δημοσιεύθηκαν το μεν έντυπο Ν στις 02/04/2015 και τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 στις 09/04/2015. Μέχρι και σήμερα οι εταιρείες των λογισμικών προγραμμάτων δεν έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις (versions) με τα νέα έντυπα. Το δε έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης παρόλο που ήταν επισυναπτόμενο στην ΠΟΛ 1074/01.04.2015 δημοσιεύθηκε στις 14/04/2015 και δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες.

Εν κατακλείδι,
είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υποβληθούν 6.000.000 (εξι εκατομμύρια) δηλώσεις φυσικών προσώπων και 240.000 νομικών αντίστοιχα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του συστήματος taxis το οποίο σε καθημερινή βάση παρουσιάζει προβλήματα πόσο μάλλον σε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων παράλληλα με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ, Ε9, ρυθμίσεις κλπ.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση οι λογιστές, οι οποίοι αποτελούν μονίμως το εξιλαστήριο θύμα όλων των μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, ρυθμίσεων, και αποφάσεων οι οποίες μας κατακλύζουν σε καθημερινή βάση με ρυθμούς πολυβόλου, να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον Γολγοθά που ελαφρά την καρδία μας φορτώνετε χωρίς να μας ρωτήσετε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Ο φόρτος εργασίας μας μαζί με τις υποχρεώσεις μισθοδοσίας και των υποχρεώσεων προς το υπουργείο Εργασίας (προσλήψεις, αποχωρήσεις, τροποποιήσεις ωραρίου, αλλαγές μισθών) δεν μας δίνει την πολυτέλεια ούτε της ανάπαυσης μίας Κυριακής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ως άνω δεδομένα και την απτή πραγματικότητα, σας καλούμε να αναθεωρήσετετις πρόδηλα ανεφάρμοστες εξαγγελίες σας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γιατί θα βρεθείτε προ εκπλήξεων, τόσο για τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, όσο και για τα έσοδα που προσδοκάτε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.

Η πρόταση που σας κάνουμε, με βάση την πολυετή εμπειρία του κλάδου συνοψίζεται στο εξής :

Να δοθεί προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 με ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης, και επόμενες δόσεις τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο,Δεκέμβριο. Ιανουάριοκαι Φεβρουάριο 2016 που ως γνωστόν τα έσοδα προσμετρούνται στο προηγούμενο έτος 2015.

Είναι η μοναδική πρόταση που ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες έτσι ώστε και τα δημόσια έσοδανα μην υστερήσουν κι ο κλάδος να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα , συνέπεια και, κυρίως, έγκαιρα στις φορολογικές υποχρεώσεις, χωρίς να βρεθούμε για άλλη μια φορά στη θέση να θρηνούμε θύματα λόγω τουπρωτοφανούς άγχους και στρες, για το οποίο ουδεμια ευθύνη φέρουμε.

Σε αντίθετη περίπτωση αφήστε το σύστημα ανοιχτό μέχρι την 30/09/2015 και εισπράξτε τις δόσεις όπωςεσείς νομίζετε μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016, που ως γνωστόν τα έσοδα προσμετρούνται στο προηγούμενο έτος 2015.

Οι λογιστές έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος όλων των φορολογικών και εργασιακών αλλαγών. Δεναντέχουμε άλλο, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αδυνατούμε να εργαζόμαστε πάνω από 18 ώρες το 24ωρο και τις περισσότερες φορές απλήρωτοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τις συνέπειες των προβλημάτων που δημιούργησαν οι νόμοι 4172/2013, 4174/2013 και 4223/2013 καιπου χρειάστηκαν 18 ολόκληρους μήνες για να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις, χωρίς να τα επιλύουν,και πάλι, με σαφή και διαυγή τρόπο, δεν είναι δυνατό να τις επωμιστούν οι λογιστές καλούμενοι σε 50 ημέρες να ανταποκριθούν στο αδύνατο.

Ζητάμε την κατανόηση και την συνεργασία σας, σε κάθε άλλη περίπτωση θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα και συνδικαλιστικά μέσα που μας δίνουν οι νόμοι που δεν καταργήθηκαν από τα μνημόνια.

Αν δεν μας θέλετε στα γραφεία μας, θα μας βρείτε στον δρόμο.