ΡεπορτάζΑρχείο

Μπλόκο στην ανάπλαση λόγω έλλειψης χρημάτων

Σε προσωρινή διακοπή των εργασιών για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του  Άργους προχώρησε ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο, γιατί δεν του έχει καταβληθεί ακόμα η προκαταβολή από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Η εμπλοκή που προέκυψε δεν έχει να κάνει με την δέσμευση των αποθεματικών των δήμων από την κυβέρνηση, αφού ο εργολάβος χρηματοδοτείται απευθείας από κοινοτικούς πόρους, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και όχι από δημοτικούς πόρους.

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα αφού και τα χρήματα του ΕΣΠΑ φαίνεται πως θυσιάζονται στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να διατηρήσει την ρευστότητα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η μη υπογραφή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φαίνεται να είναι και η αιτία που ο εργολάβος αποφάσισε να βάλει τελεία στις εργασίες. Ωστόσο με την εκταμίευση της δόσης, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, αυτά τα ποσά αναμένεται να απελευθερωθούν και να επανεκινήσει το έργο.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει με τις προθεσμίες καθώς με βάση την υπάρχουσα σύμβαση, αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.

Η μη υπογραφή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φαίνεται να είναι η αιτία που ο εργολάβος διέκοψε τις εργασίες. Η κυβέρνηση περιμένει την συμφωνία με τους δανειστές και την εκταμίευση της δόσης για να απελευθερώσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να επανεκινήσουν τα έργα που έχουν ανασταλεί, μεταξύ των οποίων και η ανάπλαση του Άργους.

 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 28/4 ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος ανακοίνωσε την παύση των εργασιών, διευκρινίζοντας στα τοπικά μέσα πως θεωρεί την διακοπή των εργασιών προσωρινή, ζητώντας παράλληλα από την  κυβέρνηση να καταβάλλει άμεσα  τα χρήματα του ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσει το έργο που οι αρμόδιοι υπουργοί και η διαχειριστική αρχή της  περιφέρειας έχουν εγκρίνει την έναρξη του, με την υπογραφή τους.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών είχε ενημερώσει για το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, τονίζοντας πως το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους χρηματοδοτείται  αποκλειστικά από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία διατίθενται μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό και η κυβέρνηση υποχρεούται να τα διαθέσει για την ολοκλήρωση των έργων που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Ο Δημήτρης Καμπόσος διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι αυτό θα προχωρήσει άμεσα.

Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα συνεργεία να ξαναπιάσουν δουλειά άμεσα.