ΠολιτικήΑρχείο

Απαντήθηκε η ερώτηση Κοδέλα για το πιστοποιητικό γνώσεων αγροτών

Την Τρίτη 15/05 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, σχετικά με το Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κοδέλας ανάφερε ότι η Κοινοτική Οδηγία του 2009 για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αναφέρεται κυρίως σε κατάρτιση ενώ στις σχεδιαζόμενες από την προηγούμενη κυβέρνηση διαδικασίες το βάρος δίνεται σε ένα σύστημα εξετάσεων μέσω των οποίων χορηγείται το σχετικό πιστοποιητικό. Ο συγκεκριμένος τρόπος, με βάση το χαμηλό βαθμό εκπαίδευσης και εξοικείωσης στις νέες τεχνολογίες του αγροτικού πληθυσμού, κρίνεται αναποτελεσματικός και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία του αγρότες.

Επιπλεον, έθεσε το ζήτημα του κόστους για τους αγρότες καθώς και το ότι η διαδικασία περνά κυρίως μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ καταλήγοντας ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί των εξετάσεων μέθοδοι εκπαίδευσης και χορήγησης πιστοποιητικού και να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των αγροτών.

Στην δευτερολογία του ο Δ. Κοδέλας, και αφού ο Υπουργός είχε αναφερθεί σε πρωτοβουλίες απλοποίησης του συστήματος, μείωσης του κόστους και στήριξης των δημόσιων φορέων εκπαίδευσης, έκρινε πως παρόλο που οι αναφερόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου είναι θετικές χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη και ευλυγισία ώστε να μην βρεθούμε στο τέλος της προθεσμίας με πολλές χιλιάδεες αγροτών να μην έχουν πιστοποιηθεί, να μη δικαιούνται να προμηθευτούν φάρμακα και επομένως να μη μπορούν να παράγουν.

Επιπλέον, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, ο Δ. Κοδέλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΚΕΓΕ στην Αργολίδα καθώς και του Δενδροκομικού Σταθμου Πόρου, δομές που ρημάζουν και δείχνουν την εικόνα μιας Ελλάδας που κατέρρευσε και που μεθοδικά της στέρησαν τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της.

Ζήτησε από τον Υπουργό, παρόλο που οι μέρες είναι δύσκολες, να στελεχωθούν αυτές οι δομές με νέους επιστήμονες και να λειτουργήσουν. Είναι κάτι, όπως τόνισε, που το ζητά και θα το αναγνωρίσει ο αγροτικός κόσμος, και επιπροσθέτως έχει και έναν συμβολισμό, ότι επιτέλους ξαναζωντανεύει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας ώστε να μπορέσει να στέκεται στα πόδια της και να αντιμετωπίζει εκβιασμούς και τελεσίγραφα από όποιους επιθυμούν μία άλλη πορεία.