ΠολιτισμόςΑρχείο

Περιήγηση στο Ναό της Αγίας Τριάδας στο Κρανίδι

Την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, το Λαογραφικό Εργαστήρι Ερμιονίδας, διοργανώνει «Περίπατο – Επίσκεψη» , στο ναό της Αγίας Τριάδας, , που βρίσκεται στο Κρανίδι, στο κτήμα Γ. Οικονόμου,στα πλαίσια της δράσης «Εξερευνούμε και αναδεικνύουμε την Ιστορική Ερμιονίδα».

Για την ιστορική σημασία του  ναού, αλλά  και των τοιχογραφιών , που διασώζονται θα μας μιλήσουν  ο θεολόγος Κώστας Βενεκάς και ο αγιογράφος Νίκος Μουρμούρης.


ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ  6,00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

 

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

“Ή ‘Αγία Τριάς Κρανιδίου” κατά τον Γ.Α. Σωτηρίου έχει μεγάλη σημασία για τη Βυζαντινή τέχνη. Γιατί από απόψεως ζωγραφικής “διασώζει πολύτιμα λείψανα Βυζαντινής ζωγρα­φικής των μέσων του 13ου αιώνα, προγενέστερα και των τοιχογραφιών της Αιγίνης και του Μυστρά”.

Από απόψεως Βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το αρχαιότερο από τα Βυζαντινά μνημεία κτισμένο κατά τον απλό τύπο “των σταυρεπιστέγων βασιλικών” κατά τον οποίο εγκάρσια καμάρα διακόπτει την κατά μήκος καμάρα του ναού. Ό τύπος της σταυρεπιστέγου βασιλικής ήταν πολύ “διαδεδομένος εις μικρούς ναούς των Ελληνικών χωρών από τον 13ον αιώνα”. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας ίσως από το χρόνο,ίσως και από άλλες αιτίες,έχουν υποστεί μεγάλη φθορά και καμμία δεν σώζεται σήμερα ακέραια.

Ή Ίδρυση της Αγίας Τριάδας φανερώνει ότι στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατείας, η Ερμιονίδα θα ήκμαζε οικονομικώς και πολιτιστικώς.