ΠολιτικήΑρχείο

Τι είπε ο Πανούσης από το Ναύπλιο

Οι πολιτικές των οξύνσεων και των ακροτήτων πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας, την πολιτική, την κοινωνική, την καθημερινή, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας για την ετερότητα του άλλου, σε εκδήλωση με θέμα: «Ετερότητα – Ανεκτικότητα στον σύγχρονο κόσμο», που διεξάγεται στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, στο πλαίσιο του 11ου σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικής δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου, η έδρα J. Monnet και η έδρα Unesco του πανεπιστημίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να ταυτίζουμε κάθε ομάδα με κινδύνους. Κινδύνους για την οικονομία, κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, κινδύνους για τη Δημοκρατία.

Υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αρνητικό, συλλογικό, φαντασιακό τρόπο. Βέβαια, είπε, έχουμε πάντα μια σύγκρουση ετεροφιλίας και ετεροφοβίας, που άλλες φορές γυρνάει γύρω από τα προβλήματα των μεταναστών και άλλες φορές γύρω από την ίδια τη μετανάστευση ως πρόβλημα. Και τόνισε πως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η προσφυγιά και το ξεκλήρισμα δεν είναι ούτε τυχαία συμβάντα, ούτε θελήματα Θεού, ούτε είναι, δυστυχώς, συγκυριακά ή πρόσκαιρα φαινόμενα. ‘Ανθρωποι, είπε, παίρνουν τις αποφάσεις, άνθρωποι διαχειρίζονται τα προβλήματα και πρέπει να καταλαβαίνουμε τι πάει να πει πρόβλημα μεταναστεύσεως, τι πάει να πει μεταναστευτική πολιτική, τι πάει να πει ο μετανάστης, ο άνθρωπος.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά των κοινωνικών διακρίσεων, δεν αφορά μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα και η δικαιοσύνη, είπε, δεν είναι πάντα ουδέτερη. Αρνούμενοι όμως το δικαίωμα στους άλλους να υπάρχουν, αποδεχόμαστε το δικαίωμα, κάποιοι άλλοι να μην αποδέχονται ότι υπάρχουμε εμείς.

Επιπλέον τόνισε, πως η ταυτότητα δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τις απαρνήσεις του παρελθόντος. Η ιστορικότητα και η προοπτική, πρέπει να συνυπάρχουν, όπως και εμείς το διεκδικούμε ως μετανάστες. Το τότε, το τώρα και το αύριο, δομούν μια πολιτισμική ταυτότητα, που δεν μπορείς να τη διασπάσεις εσύ, επειδή είσαι ο οικοδεσπότης, το κράτος που υποδέχεται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρύτανη του Παντείου πανεπιστημίου, Στέλιο Περράκη, για την συνολική βοήθεια που έχει προσφέρει στην πόλη του Ναυπλίου, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, στα πλαίσια του 11ου σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου, συγκέντρωσε στον εμβληματικό χώρο του Βουλευτικού, εξέχουσες προσωπικότητες.

Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Περράκη, για τη νέα του θέση ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και δήλωσε βέβαιος πως θα συνεχίσει, με αμείωτη ένταση την προσφορά του.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, φτάνοντας στο Ναύπλιο, επισκέφθηκε την Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας, όπου συνομίλησε με αξιωματικούς και στελέχη της αστυνομίας και σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, όχι τόσο στο Ναύπλιο αλλά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και του κατατέθηκαν, είπε, πολύ σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις, τις οποίες σημείωσε και θα εξεταστούν.

Η Αργολίδα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, δεν είναι περιοχή με πολλά προβλήματα κι αυτό προκύπτει και επιστημονικά, γιατί έχει μελετήσει την περιοχή, αλλά και αστυνομικά, τούτο όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις αρχές, γιατί απαιτείται συνέργεια και τα μάτια μας ανοικτά.

Τέλος σημείωσε, ότι εξετάζεται η επέκταση του αστυνομικού της γειτονιάς, η δημιουργία και στελέχωση νέων τμημάτων, η καλύτερη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι ετοιμάζονται από το υπουργείο ευέλικτες ομάδες και ετοιμάζουμε, είπε, έναν νέο θεσμό, αυτόν του τοπικού αστυνόμου.
 
ΑΠΕ ΜΠΕ