ΟικονομίαΑρχείο

Το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας επεκτείνεται σε όλη την Μεσσηνία

9 Ιουνίου είναι η ημερομηνία σταθμός όπου κατά πάσα πιθανότητα θα κλειδώσει η πολυπόθητη επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. Το θέμα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες και όπως επιβεβαιώνει και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος, υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα θα έχει θετική κατάλληξη.

Η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από 15 χρόνια, κι’ αυτό δίοτι είχε γίνει ένα πολύ σοβαρό λάθος απ’ την τότε διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι οποίες ζήτησαν να υπάρξουν τέσσερα Π.Ο.Π. στο νομό Μεσσηνίας, ένα κατά επαρχία (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας). Η ΕΕ ενέκρινε μόνο το ΠΟΠ της επαρχίας Καλαμάτας, θεωρώντας ότι το όνομα Καλαμάτα είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου, λόγω και της ελιάς Καλαμάτας. Τα υπόλοιπα ΠΟΠ τα απέρριψε για λόγους στρατηγικής, καθώς έτσι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, θα μπορούσε να πωλείται φθηνότερα, αφού δεν θα ήταν ΠΟΠ.

Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία σημαίνει πολλά, αρκεί να κρατηθεί υψηλά και η ποιότητα. Ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω, όταν βεβαιωθεί ότι οι προδιαγραφές είναι υψηλές.

Ακόμα όμως και με μια θετική εξέλιξη μένει να αναπτυχθούν οι υποδομές αφού από την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου των 60.000 τόνων, οι υπάρχουσε δεξαμενές δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν πάνω από 20.000 τόνους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραγωγοί υποχρεώνονται να διαθέσουν το λάδι τους την ώρα που δεν έχει καλή τιμή, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης, ούτε και προσωρινά. Παράλληλα θα πρέπει οι παραγωγοί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν κι’ άλλο την ήδη υψηλή ποιότητα, ώστε να πείσουν τους υποψήφιους πελάτες ότι αξίζει να αγοράσουν ακριβότερα.