ΕυρώπηΑρχείο

Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 8-11 Ιουνίου 2015

ΕΕ-ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων

Οι συστάσεις του ΕΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ επί της Διατλαντικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) θα συζητηθούν από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη το πρωί και θα ψηφιστούν το ίδιο μεσημέρι. Η προστασία των επενδυτών (ISDS) θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τις απόψεις να διίστανται για το αν θα πρέπει το ΕΚ να ζητήσει να αποκλειστεί από τη συμφωνία η χρήση ιδιωτικής διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και δημόσιων αρχών.

Το ΕΚ ζητά την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας
 
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να παρακολουθούν τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της ΕΕ από τη Ρωσία, να διαθέσουν κονδύλια για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας και να αντιμετωπίσουν τις απειλές στη Μαύρη Θάλασσα μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Αυτά θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με τα δύο μη νομοθετικά ψηφίσματα που θα συζητήσουν την Τετάρτη και θα θέσουν σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στη θανατική ποινή και τη μετανάστευση τελευταία νέα anagnostis.org
 
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν σε ψηφοφορία την Τετάρτη ψήφισμα για την κατάσταση στην Ουγγαρία σε συνέχεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Μαΐου με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Η συζήτηση έγινε σε συνέχεια των δηλώσεων του Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ουγγαρία και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η ουγγρική κυβέρνηση για τη μετανάστευση.

Έξυπνη διαχείριση συνόρων στα σημεία εισόδου της ΕΕ
Είναι το προτεινόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου και το πρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών για μη υπηκόους της ΕΕ “κατάλληλα και επαρκή” για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ; Αυτό το ερώτημα θα θέσουν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή και το Συμβούλιο την Τρίτη.

Ενίσχυση της δύναμης των μετόχων επιχειρήσεων
Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα ενισχύσει τη δύναμη των μετόχων επιχειρήσεων δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψηφίζουν τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια επί της πολιτικής για τους μισθούς και τις αποδοχές των διευθυντών της εταιρίας.
 

Το σκάνδαλο της FIFA, οι αγώνες στο Μπακού και οι κρατούμενοι στο Αζερμπαϊτζάν
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA και τα αιτήματα για έλεγχο του κατά πόσον μία χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού της ανατεθεί η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Πέμπτη ψήφισμα για το σκάνδαλο της FIFA.

Ψηφοφορία επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014
 
Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία έκφρασης και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αυτά αναμένεται να υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους την Τετάρτη επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014.