Γραφένιο: το υλικό θαύμα του 21ου αιώνα
Ευλύγιστα και διάφανα κινητά, ελαφρύτερα αεροπλάνα, τεχνητοί αμφιβληστροειδείς… αυτά είναι μόνο μερικά από όλα εκείνα που μπορεί σύντομα να πραγματοποιηθούν από το “υλικό θαύμα”, το γραφένιο. Στις 2 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τους εμπειρογνώμονες τις δυνατότητες χρήσης του σε διάφορους τομείς, από τα ηλεκτρονικά προϊόντα μέχρι την υγεία.
Τι είναι το γραφένιο;
Το γραφένιο είναι ένα υλικό κατασκευασμένο από ένα ενιαίο στρώμα ατόμων άνθρακα, διατεταγμένα σε ένα εξαγωνικό πλέγμα. Είναι το πιο λεπτό υλικό που υπάρχει καθώς είναι ένα εκατομμύριο φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, το ισχυρότερο υλικό στο κόσμο, καθώς είναι 200 φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφρύ και ευέλικτο. Έχει μοναδικές ηλεκτρονικές ιδιότητες και εφευρέθηκε το 2004 από τους Andre Geim και Kostya Novoselov στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που για αυτή τους την ανακάλυψη τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής το 2010.
Η ΕΕ θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα επόμενα 10 χρόνια στην ανάπτυξη τεχνολογιών γραφενίου. Μέσα από την πρωτοβουλία “Graphene Flagship”, που αποτελεί μέρος του προγράμματος “Horizon 2020”, στοχεύει να μεταφέρει το γραφένιο και τα προϊόντα του από τα εργαστήρια στην κοινωνία.
Ο καθηγητής Novoselov, δήλωσε ότι “το πιο σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη θα μπορεί να κρατήσει ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας και της παραγωγής. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας (από το κύριο πρόγραμμα), πρέπει να έχουμε ανακαλύψει το νέο γραφένιο. Το επόμενο υλικό θαύμα “. τελευταία νέα anagnostis.org
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με εμπειρογνώμονες τη δυνατότητα χρήσης γραφενίου σε διάφορους τομείς , από την ενέργεια και την τεχνολογία μέχρι την ηλεκτρονική και την υγεία αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Jerzy Buzek (ΕΛΚ, Πολωνία), δήλωσε ότι “χρειαζόμαστε περισσότερες πρωτοβουλίες, όπως η Graphene Flagship, στις εφαρμοσμένες επιστήμες αλλά και συνεργασία με τον τομέα της βιομηχανίας”.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της μονάδας του ΕΚ για την αξιολόγηση επιστημονικών και τεχνικών επιλογών STOA, Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), δήλωσε ότι “οι εποχές της πέτρας, του χαλκού και του σιδήρου ταυτίστηκαν με νέες τεχνολογίες. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε στην εποχή του γραφένιου”.