ΕυρώπηΑρχείο

Έναρξη συνόδου: 30 χρόνια από την προσχώρηση Ισπανίας και Πορτογαλίας

30 χρόνια θα συμπληρωθούν αυτή την Παρασκευή από όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέγραψαν τις συμφωνίες ένταξής τους στην ΕΕ εισερχόμενες έτσι στην οικογένεια των δημοκρατικών εθνών της ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στην εναρκτήρια ομιλία του. Δεν εκπληρώθηκαν όλες οι ελπίδες της ιστορικής αυτής στιγμής, αλλά και οι δύο χώρες κέρδισαν τον αγώνα τους ενάντια σε οπισθοδρομικές δυνάμεις και πέτυχαν τη σταθερότητα.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ συμπλήρωσε ότι οι υποσχέσεις της ΕΕ για ενδυνάμωση μέσω της δημοκρατίας και για ευημερία για τους πολλούς, όχι μόνο για τους λίγους, ισχύουν και σήμερα. τελευταία νέα anagnostis.org
Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, όλοι οι ευρωβουλευτές μοιράζονται την ίδια αποφασιστικότητα για την αξιοποίηση της πολιτικής και οικονομικής δύναμης της ΕΕ, την υπόσχεση της ενιαίας αγοράς και την επίτευξη ευημερίας και θέσεων εργασίας για τους νέους.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη
 
Τρίτη
Η ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή των μετόχων και την εταιρική διακυβέρνηση (Sergio Cofferati, Σοσιαλιστές, Ιταλία) αναβλήθηκε για τον Ιούλιο και αντικαταστάθηκε από το ψήφισμα για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας (εισηγητής Gabrielius Landsbergis, ΕΛΚ, Λιθουανία).
 
Τετάρτη
Η συζήτηση για την Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), (εισηγητής: Bernd Lange Σοσιαλιστές, Γερμανία), θα ξεκινήσει στις 8πμ ώρα Γαλλίας.
 
Απερχόμενοι ευρωβουλευτές
Ο Πρόεδρος Σουλτς συνεχάρη τον Andrzej DUDA (ΕΣΜ, Πολωνία) για την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας, και σημείωσε ότι η έδρα του στο ΕΚ είναι κενή από τις 26 Μαΐου.